Trelleborg

Både bio och teater i farozonen

Trelleborg Artikeln publicerades

På grund av det kommunala bolaget Östersjöterminalens krav på avkastning för Grandfastigheten riskerar Trelleborg att mista både scenen för Riksteaterns föreställningar och biografen.

- Vi diskuterar att ta en del av utrymmena bakom scenen för att bygga om till bostäder, förklarar John Nilsson (spi), ordförande i Östersjöterminalen.

En effekt av en ombyggnad skulle bli att Riksteatern kanske inte längre kan ge några föreställningar i Trelleborg.

- Scenen på Grand är klassat av Riksteatern som en så kallad blå scen, vilket innebär att Riksteatern kan komma hit med sina mindre föreställningar, säger Jörgen Flink, kulturchef i Trelleborg. Det finns gott om lokaler som kan ta några hundra åskådare i Trelleborg, men bara en riktig teaterscen, med tillräckliga utrymmen för loger och omklädning.

- Om man fick drömma så skulle jag ju vilja ha en scen i Trelleborg där man kunde ge stora teaterföreställningar, där symfoniorkestern kunde ge konserter. Men om även den enda riktiga teaterscen vi har i Trelleborg försvinner vore det ju tragiskt, säger Per-Åke Walldén, ordförande i Trelleborgs Riksteaterförening.

Enligt Per-Åke Walldén har publiken på föreningens föreställningar ökat med 20 procent det senaste året.

- Så intresset för kulturutbudet ökar i Trelleborg.

Bakgrunden till diskussionerna i Östersjöterminalens styrelse är att fastigheten i dagsläget inte ger någon vinst. - Grand går plus minus noll, säger John Nilsson. Jag menar att fastigheten måste ge avkastning. Varken kultur eller kommunledning vill betalö för det, då måste vi hitta inkomster på andra sätt.

Det håller dock inte kommunalrådet Ulf Bingsgård (m), med om.

- Bolaget som helhet går bra. Vi har inte kravet att varje fastighet ska ge vinst. Ett av syftena med bolaget är att tillhandahålla den här typen av lokaler för kulturen, säger Ulf Bingsgård. Därför är kravet på avkastning på bolaget lägre.

Per-Åke Walldén menar att det är orimligt att ställa vinstkrav på alla fastigheter som kommunen äger.

- Vilka vinstkrav ställs på Vångavallen? undrar han.