Trelleborg

"Att vara muslim innebär ansvar"

Trelleborg Artikeln publicerades

Jenny Hasslert kommer från ett hem där föräldrarna "inte var speciellt troende". Tidigt kände hon att hon hade en kraft inom sig. En obestämd tro som hon ville sätta fingret på och utöva. Men hon visste inte hur.

Hon är adopterad från El Salvador och uppvuxen i Vellinge. Sedan några år bor hon med sin man Andreas Hasslert och ettåriga sonen Noah i Trelleborg. Sedan runt sju år är hon muslim.

– Min man är också muslim, sedan fem-sex år. Hans väg till islam var nog rakare än min. Jag sökte länge innan jag fann detta. Det var när jag lärde känna en muslimsk man som började berätta för mig om islam som något hände. Fyra år senare konverterade jag, berättar hon.

Hon förklarar att hon fick religionen noga presenterad. Ju mer hon fick veta om islam desto mer intresserad blev hon.

Framförallt är det den intensiva kontakten med tron som lockade. Religionen är en stor del av muslimers liv.

– Det är en stark tro. Man ber ju så många gånger per dag. Men det gör också att det är svårt att vara muslim. Det innebär ett stort ansvar.

Hennes starka tro genomsyrar hela hennes liv. När en så självklar del av henne är sällsynt i det samhälle som hon lever i kan hon uppleva sig som lite utanför. Ibland känner hon ett avstånd till dem som inte är muslimer.Hon blir också ledsen när hon förstår att synen på hennes tro är så negativ.

– Jag känner att det är så fel. Det börjar bli jobbigt att jag behöver försvara mig så ofta. Det är visserligen positivt att människor ställer frågor. Nyfikenhet är bra. Men det kan kännas svårt också, säger hon.

Hon blir ledsen när hon förstår att människor ser på muslimska kvinnor som dåligt behandlade.

– Hade det varit så hade jag naturligtvis aldrig går över till islam, säger hon.

Slöjan, som många muslimska kvinnor bär, ser en del som ett tecken på kvinnoförtryck. Jenny Hasslert bär slöja när hon vistas i samma rum som män, med undantag från hennes make så klart. När hon uppgås med enbart kvinnor bär hon däremot håret fritt.

Något kanske få känner till är slöjan inte är ett krav inom islam utan en rekommendation. Det är upp till var och en att bära slöja eller låta bli. Men Jenny Hasslert tycker om att bära slöja på grund av dess många fördelar.

– Genom att klä sig på detta sätt undviker man sexuell attraktion och låter människorna komma i fokus i stället. Det är ett sätt att rena hjärtat. På samma sätt är det med männen. De klär sig också för att uppnå samma sak, menar hon.Efter senare tids terroristdåd i världen har en annan syn på islam vuxit sig starkare. Nämligen den att terrorism och islam hör i hop. Det kan också göra Jennys Hasslert ledsen.

– Mycket ont utförs i religionens namn. Det går inte att förneka. Men terrorism har inte med islam att göra.

Hon har ofta funderat på vad som gör att icke-muslimer verkar ha en rädsla för islam. Kanske kan det bero på att många är rädda för en religion som är så tydlig, undrar hon. Islam är en väldigt aktiv religion som dessutom syns genom kvinnornas sjalar.

– En del som inte känner mig tycker kanske synd om mig när de ser mig. Det känns konstigt. Men det betyder inte att jag inte trivs här. Sverige är ett fantastiskt land, vi har byggt upp så mycket här, säger hon.

Hennes man jobbar som maskinförare på ett företag i Malmö medan hon läser till socionom på Malmö högskola. Men nu är hon hemma med sonen Noah som just fått fyra tänder han gärna provar på allt han kommer åt, mjukt som hårt.

– Noah är ett bra namn. Ett riktigt profetnamn, säger hon och ler.

Sofia Bergström

0410-545 27

sofia.bergstrom@allehandasyd.se