Trelleborg

Åter dags för tåg som dras av traktor

Trelleborg Artikeln publicerades

På söndagen gör Lennart Kristensson i Gärdslöv tillsammans med Gärdslövs byalag om succén från Trelleborg till tusen. Då kör de en guidad tur med sitt traktordragna tåg runt Gärdslöv och Näsbyholm.

Varför gör ni om det?

– Det blev så populärt. Det är så många som har beklagat sig att de inte åkte med förra gången. De har ringt och vill att vi ska köra igen. Vi kör ju på ställen dit man inte har tillträde annars men vi har fått tillstånd.

Vart ska ni köra?

– Vi utgår från Kulturhuset i Gärdslöv och kör först förbi upp till torget i byn där vi visar en skulptur av Alf Olsson. Sen kör vi tillbaka mot Svenstorp och svänger upp i allén. Där har vi haft en mölla en gång i tiden men den brann upp och jag berättar lite om det. Sen pratar vi lite om Näsbyholms gods och fortsätter till sjön där en man som varit inspektor på godset berättar om varför de torrlade sjön och om varför man återskapade den. Sen kör vi tillbaka och in på ett privat område dit man inte har tillträde annars. Där finns Sveriges äldsta fasanodling som startade redan 1940. Vi fortsätter in mot slottet och kör förbi ett gammalt sågverk som gjorde spåntak. Till sist kör vi mot grindstugan där Bror Blixen bodde och sen kör vi genom skogen tillbaka.

Hur lång tid tar det?
– Turen tar en timme precis. Efteråt har vi guidning i kyrkan och sen ingår det fika i Kulturhuset.

Var löser man biljett?
– Det gör man på Kulturhuset. Det kostar 50 kronor och då ingår fika.

När går turerna?
– Vi kör första turen klockan 13 på söndag och sedan fortsätter vi med en ny tur en gång i timmen. Sen kör vi till innan det blir mörkt. Men vi tar 35-40 personer varje tur så det får plats många.