Trelleborg

Åtalade på fri fot

Trelleborg Artikeln publicerades

De två bildpublicerade män som åtalats misstänkta för grov stöld har efter rättegång försatts på fri fot.

Klockan nio på tisdagen hölls rättegången i Ystad mot två trelleborgare, 19 och 20 år gamla, som misstänktes för grov stöld i samband med två inbrott, där gods för cirka 300 000 kronor försvann. Två och en halv timme senare försattes männen på fri fot i väntan på dom.

– En klar indikation på att åtalet kommer att ogillas. Jag har sällan skådat ett så illa uppbyggt åtal, säger Jörgen Malmunger, en av de åtalades försvarsadvokater.

Han anser att polisutredningen inte på något sätt håller måttet.

– Det kom in två tips efter bildpubliceringen. Det ena pekade ut en man på Kumlaanstalten. Det andra tipset pekade ut de två åtalade männen, säger Malmunger.

Men eftersom bilderna även publicerades internt kom det också tips från andra poliser.

– En polis identifierade männen på bilderna som två bröder. Men detta följdes aldrig upp. Istället valde de att tro på en kriminalkommissarie i Trelleborg som identifierat männen på deras utseende och på deras rörelsemönster, trots att det rör sig om suddiga stillbilder i dålig kvalitet, säger han.

Vid husrannsakan har inget gods påträffats som kan kopplas till inbrotten. Inte heller på brottsplatserna finns några kopplingar till de åtalade.

– Polisen har inte funnit något DNA eller några fingeravtryck som knöt männen till platserna, säger Malmunger.

Hur reagerade din klient efter förhandlingen?

– Han tyckte det var skönt att bli släppt och undrade hur mycket han ska få i skadestånd efter en månad i häkte.

TA har försökt nå åklagaren för en kommentar.