Trelleborg

Åtalad ville bara skrämmas

Trelleborg Artikeln publicerades

Var den 29-årige mannen ute efter att skrämma 62-åringen när han begav sig till hans lägenhet beväpnad med en yxa? Eller var 29-åringens avsikt att mörda mannen som hämnd för påstådda våldtäktsförsök mot hans flickvän?

När rättegången om den brutala misshandeln på Syster Jennys väg inleddes på tisdagen gavs inga tydliga svar. 29-åringens advokat förklarade dock att 29-åringen erkänt att han misshandlat 62-åringen grovt.

– Han har begett sig dit för att skrämma honom. Då har det utbrutit en strid och i den striden har målsägaren fått skadorna. Min klient har dock aldrig siktat med yxa mot någons huvud. Han erkänner grov misshandel men han har aldrig haft uppsåt att beröra målsägaren livet, sa advokaten Johan Länström.

29-åringen själv, och den 27-årige man som erkänt medhjälp till misshandel, hann aldrig höras under tisdagen. Mesta tiden gick åt till åklagarens sakframställan och förhör med 62-åringen.

62-åringen berättade att han känner 29-åringen flyktigt sedan tidigare. De har träffats några gånger ute på stan men det har inte varit någon djupare bekantskap. En dag sökte 29-åringen upp honom och anklagade då 62-åringen för att ha försökt våldta 29-åringens förra flickvän.

– Det har jag aldrig gjort. Vi har hälsat på varandra men jag har aldrig försökt göra något mot henne, sa 62-åringen i tingsrätten.

29-åringen fortsatte att söka upp 62-åringen och i januari i år ska han enligt åtalet ha kastat en sten genom hans fönster. Och den 13 februari gick han dit tillsammans med 27-åringen, med en yxa i ett hölster kring midjan.

– När jag öppnade så gav han (29-åringen) mig en spark i magen. Jag trillade omkull och kröp ut i köket, berättade 62-åringen.

Enligt 62-åringen slog 29-åringen mot honom sex eller sju gånger med yxan. Alla slagen utom ett träffade honom med skaftet på ena underarmen. Det sista träffade både armen och pannan och orsakade ett ymnigt blödande sår. Enligt 62-åringen blev han också slagen i bakhuvudet med baksidan av yxan och i ansiktet med knytnävarna.

27-åringen ska enligt åtalet ha hejat på 29-åringen, men även försökt dra en duschslang runt halsen på 62-åringen.

62-åringen fördes efter misshandeln till sjukhus där han ett tag fruktade det värsta.

– Jag funderade på om jag skulle klara mig eller inte, men när läkaren sa att skadorna inte var livshotande mådde jag lite bättre, berättade han.

I åklagarens sakframställan framgick det att 29-åringen och 27-åringen i polisförhör hävdat att 62-åringen vid tillfället var beväpnad med kniv. Något som 62-åringen menar är påhitt.

Rättegången fortsätter på onsdagen.