Försöker stoppa skräpposten
IT-chefen Stefan Andersson arbetar med att försöka få bort en del spam. Bild: Tomas Nyberg

90 procent av alla mejl är spam

Text: Johan Persson
Publicerad 20 april 2008 15.21 Uppdaterad 25 juli 2010 1.27
Större eller mindre text

Trelleborg.
IT-avdelningen på Trelleborgs kommun brottas dagligen med att försöka få bort oönskad e-post. "Cirka 90 procent av alla inkomna e-mejl till kommunen är skräp", konstaterar IT-chefen Stefan Andersson.
Många kommuner runt om i landet tampas med alla de hundratusentals spam som kommer in i datorsystemet varje dygn.

På en del orter har det till och med blockerat e-postsystemet.

Riktigt så är det inte för Trelleborgs kommun, bekräftar IT-chefen Stefan Andersson.

- Det har skett en ökning av antalet spam den senaste tiden. För ett och ett halvt år sedan var 70 procent av alla inkomna mejl skräp. Motsvarande siffra för i dag ligger på 90. Men hittills har det inte blockerat e-postsyemet, berättar han.

Ett effektivt filter som kommunens IT-avdelning har köpt in sorterar bort merparten av all skräppost som tar sig in i kommunens datorsystem.

Trots detta försök att förhindra de ovälkomna e-breven är det en hel del spam som skickas till alla de cirka 7 000 e-postadresser som kommunen har.

Förutom alla förvaltningar i kommunen har alla lärare och skolbarn en egen e-postadress, kopplad till kommunens e-mejl-server.

- Vi har skaffat utrustning fär att försöka få bort spam, bland annat det filter som jag nämnde. Det kostar cirka 30 000 kronor årligen. Filtret är dock inte hundraprocentigt, vilket gör att vi ändå får in en hel del skräppost, berättar han.

Skräpposten är oftast en rad erbjudanden, som omfattar allt mellan himmel och jorde, alltifrån hudvårdsprodukter till potensmedel.

Stefan Andersson konstaterar att det dagligen väller in väsentligt fler e-postmeddelanden än det skickas e-post.

- Tittar vi tillbaka de sju senaste dagarna så har fått vi fler mejl än vi har skickat. Sammanlagt kom det in en halv miljon mejl till Trelleborgs kommun under den senaste veckan, medan det skickades iväg runt 9 000 mejl, berättar han.

- Men det mest kostsamma över huvud taget när det gäller spam är all den tid det tar för alla kommunaställda och övriga att ta bort all skräppost från sin e-mejl, säger Stefan Andersson och tillägger att IT-avdelningen inte har rätt att låta filtret gå in och radera dessa mejl.

Vad är spam?

Spam betyder skräppost i datorn, och är oftast oönskad e-post. Spam kan röra sig om reklamutskick av varierat slag och dessutom vara bedrägeriförsök samt utskick av virus. Namnet Spam kommer ursprungligen från konserverad grisbog av märket Spam, som förekom i en sketch av Monty Python.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu