Inte bara faror för unga på internet

Text: Lars Thulin
Publicerad 30 oktober 2012 8.15 Uppdaterad 30 oktober 2012 11.28
Större eller mindre text

Trelleborg.
Det finns många faror för unga på nätet. Men föräldrar gör fel i att anta att chattar, dataspel och sociala sajter inte för något gott med sig.

Ungas vardag på internet var ämnet när folk från skola, socialtjänst och polis under måndagen fick lyssna på Helen Thorén från BRIS, Barnens rätt i samhället. Hon gav en inblick i en värld som många vuxna inte behärskar och kanske därför känner oro inför.

– Vuxna skiljer på nätet och den "vanliga" världen. Det gör inte ungdomar på samma sätt, internet är en del av deras liv, säger Helen Thorén.

Mycket av det som är negativt i ungdomarnas miljö, som mobbing, existerar också på nätet. En annan fara är att unga som inte får sin bekräftelse från vuxenvärlden i hemmet eller skolan kan söka den på nätet. Men man kan inte bara se tiden framför datorn som bortkastad, menar Helen Thorén:

– Internet är en rätt stor arena, där ungdomarna kan kommunicera med sina kompisar.

– Dataspelande innebär inte något bekymmer i sig, fortsätter Helen. Det viktiga är att se till helheten.

Rådet blir att sätta sig in i hur populära program funkar, och att inte bara inta en fördömande attityd gentemot unga som tagit risker eller gjort tabbar. Sådana föräldrar får inte höra mycket om vad deras barn gör på nätet.

Större eller mindre text17 läsare har reagerat på denna artikel

53% är glada

6% är likgiltiga

24% är nyfikna

18% är arga


Hur reagerar du på "Inte bara faror för unga på internet"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu