60 år för naturskyddet

Text: Lasse Bryggare
Publicerad 4 oktober 2012 10.15 Uppdaterad 4 oktober 2012 10.21
Större eller mindre text

Trelleborg.
Havet, bin, fåglar och stadsodling är några av de ämnen som står i fokus när Naturskyddsföreningen i Trelleborg firar 60-årsjubileum. Torsdag och fredag 18 och 19 oktober bjuder föreningen på en rad föreläsningar i Parken.

– Den första dagen handlar om havet och riktar sig till stor del till dem som har ett yrkesmässigt intresse, säger Kristin Johansson från Naturskyddsföreningen länsförbund som samarbetar med Trelleborgs-kretsen om jubileumsarrangemanget.

På torsdagen presenteras projekt som är välkända för de miljöintresserade i Trelleborg, som Tullstorpsån, Tång och alger, marint naturreservat samt problemen kring havsnivåhöjningar.

Dessutom talar Estelle Larsson, doktorand i miljövetenskap, om problemet med medicin i vattnet.

– Vi hoppas kunna visa upp Naturskyddsföreningen genom jubileumsarrangemanget, säger Rikard Lehmann, ordförande i Trelleborg. Vi diskuterade först att lägga det på en helg istället för att kunna locka fler från allmänheten, men till slut beslöt vi oss för de här dagarna, bland annat för att det gick att få en bra lokal då.

Fredagen ägnas åt föreläsningar på temat biologisk mångfald. Biet, både det vilda och det tama, uppmärksammas bland annat genom föreläsningen "Biet– naturens hjälte".

Hållbart lantbruk och kretslopp och eko-tänk är rubriker på andra föreläsningar.

Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening berättar att även den föreningen fyller 60 år och Liv Zetterling från Malmö stad talar om stadsodling.

– Vi är glada över att konstnären Chris Drury från Storbritannien kommer och berättar om sina verk, säger Rikard Lehmann. Och Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sverige finns också med under eftermiddagen och kvällen på fredagen.

Alla föreläsningar är gratis, men inte mingel på fredagskvällen och lunch.

Föreläsningar

Torsdag 09.30 Tullstorpsån
11.00 Tång och alger
13.00 Medicin i vattnet
13.35 Marina naturreservat
15.30 Paneldebatt: Vad tjänar vi på att vårda vårt hav och vår kust?
17.00 Havsnivåhöjningar
Fredag 09.30 Biet - naturens hjälte
10.00 Bisyssla med sting
11.00 Lantbruk med egen energi
13.00 Skånes ornitologiska förening
13.50 Kretslopp och ekotänk
15.00 Stadsodling
16.00 Paneldebatt: Vägen till en hållbar framtid
17.00 Konst på naturens egna villkor

Större eller mindre text12 läsare har reagerat på denna artikel

75% är glada

8% är likgiltiga

8% är nyfikna

8% är arga


Hur reagerar du på "60 år för naturskyddet"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu