Daglig verksamhet vill driva kaféer

Text: Jenny Isaksson
Publicerad 14 september 2012 6.30 Uppdaterad 14 september 2012 8.27
Större eller mindre text

Trelleborg/Anderslöv.
Besökarna på Akka och Gröningen behöver inte bli utan fika även om kommunen inte hittar någon entreprenör som vill driva restaurangerna. LSS-enheten är beredd att driva kaféer i form av daglig verksamhet för personer med funktionshinder.

– Vi har både kompetens och kapacitet för att driva någon form av kaféverksamhet där, säger Sara Åhlander, verksamhetschef för LSS-enheten.

Hon har redan fått en förfrågan om det är möjligt att driva kaféer som daglig verksamhet på Akka och Gröningen. Om det blir av beror på vilken respons kommunen får från privata aktörer när det gäller restaurangerna på de båda servicecentren.

– Vi vet ju inte om det kommer att landa hos oss men vi är förberedda på att ta på oss uppdraget, säger Sara Åhlander.

Hon betonar att det som kan göras inom ramen för daglig verksamhet är att servera kaffe, kakor, mackor och sallader. Någon varm mat kan de inte laga.

– Vi kan inte laga maten själv men att få mat levererad dit och servera den borde inte vara en omöjlighet. Det är däremot inget jag vågar lova, säger Sara Åhlander.

Just en verksamhet som ett kafé är enligt Sara Åhlander lämpligt att driva inom ramen för LSS.

– Vi har många som gått hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiesärskolan som behöver lite nära arbetsledning och handledning innan de kan gå vidare till andra arbeten, säger Sara Åhlander.

Socialchefen Annica Winberg tycker att det är viktigt att det även i fortsättningen kommer kunna vara någon form av servering på Akka och Gröningen.

– Vi har diskuterat vad det får för effekter för oss inom socialförvaltningen om restaurangerna stängs och kommit fram till att det är viktigt att kaféverksamheten finns kvar. Annars kommer sannolikt de äldre och knackar på dörren hos oss tidigare, säger hon.

Daglig verksamhet

Enligt lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade, LSS, är kommunen skyldig att ordna daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder och som har en utvecklingsstörning och/eller autism.
Verksamheten skall erbjuda stimulans, utveckling och gemenskap. Den dagliga verksamheten ska utformas utifrån den funktionshindrades förutsättningar, det vill säga att arbetsuppgifter ska anpassas till förmågan.

Större eller mindre text37 läsare har reagerat på denna artikel

89% är glada

3% är likgiltiga

3% är nyfikna

5% är arga


Hur reagerar du på "Daglig verksamhet vill driva kaféer"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu