Politiker och fack i gemensam kamp

Text: Andreas Mårtensson
Publicerad 12 september 2012 8.15 Uppdaterad 12 september 2012 8.15
Större eller mindre text

Trelleborg.
Svenska åkerier använder sig allt mer av utländsk arbetskraft, men utan att betala svenska löner.

Det leder till lönedumpning och arbetslöshet bland svenska lastbilschaufförer, menar Transportarbetareförbundet. På tisdagen fick förbundet stöd i sin kamp när riksdagsmannen Leif Jakobsson (S) besökte Trelleborgs hamn.

Lönedumpningen är enligt förbundet en direkt följd av att utländska chaufförer med egna företag anlitas av svenska åkerier utan att ha svensk F-skattsedel.

– Om man inte gör något kommer det inte att finnas några svenska chaufförer kvar till slut, säger Leif Jakobsson.

Transportarbetarförbundets sektion 12 hade parkerat sin husvagn vid infarten till färjeterminalen. Peter Blom och Gert Christensen gick tillsammans med Leif Jakobsson runt bland svenskregistrerade lastbilar med utländska chaufförer och upplyste om vilka avtal som gäller, och frågade chaufförerna vad de har för lön.

– Många har lärt sig vad de ska säga och hävdar att de har svensk avtalsmässig lön. Men nyss pratade vi med en tysk som tjänar 1100 euro i månaden, och de som kommer från Ungern och Rumänien tjänar 800, sa Gert Christensen.

Kunskaperna ska Leif Jakobsson ta med sig upp till riksdagen på torsdag, då han ska debattera frågan med finansminister Anders Borg (M).

– Det måste bli mycket mer ordning och reda. Vi har inget emot att det kommer in utländska chaufförer, men det ska vara svenska lagar, svenska avtal och svenska löner som gäller, säger Leif Jakobsson.

Större eller mindre text33 läsare har reagerat på denna artikel

30% är glada

12% är likgiltiga

6% är nyfikna

52% är arga


Hur reagerar du på "Politiker och fack i gemensam kamp"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu