Avtalet som inte gick upp i rök

Text: Sanna Wahanta
Publicerad 3 september 2012 17.16 Uppdaterad 4 september 2012 7.21
Större eller mindre text

Trelleborg.
Tätt åtföljda av en brandman, försvann Ulf Bingsgård (M) och Niklas Sjöberg (M), in i den rökfyllda byggnaden med ett mål i sikte - att hitta avtalet mellan Trelleborgs och Skurups räddningstjänster. Efter en symbolisk rökdykning på måndagen skrevs avtalet på.

Samarbetet har varit på gång ända sedan 2010, och under 2011 fattades beslut i kommunstyrelsen och i fullmäktige. Att det dröjt så länge innan det nya avtalet kommit till förklarar Kent Naterman, räddningschef i Trelleborgs kommun, med att avslutet med Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund (Sörf) och Skurups räddningstjänst var klart först i juni i år.

– Det finns inga “bad feelings” mellan oss och Sörf, utan det är ett politiskt beslut, sade Kent Naterman.

Vad Kent Naterman ser som främsta fördel med samarbetet är att respektive räddningstjänst får nya övningsanläggningar att öva på. En nackdel kan vara att det kan ta något längre tid för Trelleborgs räddningstjänst att ta sig till Skurup, än vad det gör från Ystad.

– Men å andra sidan, som det är idag kan styrkorna befinna sig i Simrishamn när larmet går och då tar ännu längre tid, menar Kent Naterman.

Det nya avtalet innebär att Trelleborgs räddningstjänst ansvarar för ledning vid större larm, utbildning av styrkechefer och brandmän och det förebyggande arbetet. Totalt berörs ett dryga tjugotal anställda inom Skurups räddningstjänst av skiftet.

Avtalet börjar gälla den 1 januari 2013 och sträcker sig över fem år, men förhoppningen är att samarbetet löper vidare även efter det.

– Vår utgångspunkt är att samarbetet gäller för en överskådlig framtid, sade Niklas Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup. Även Trelleborgs kommundirektör Jonas Rosenkvist var inne på samma spår och gav ett exempel:

– Vi har haft avtal med Vellinge räddningstjänst sedan 1974 och det är nu på väg att förnyas, sade han.

Större eller mindre text29 läsare har reagerat på denna artikel

83% är glada

10% är likgiltiga

3% är nyfikna

3% är arga


Hur reagerar du på "Avtalet som inte gick upp i rök"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu