Färre utbildningar väntas till hösten

Text: Andreas Mårtensson
Publicerad 31 augusti 2012 6.30 Uppdaterad 31 augusti 2012 6.58
Större eller mindre text

Trelleborg.
Utbildningarna på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg kan komma att minska betydligt de närmaste åren. Minskade elevkullar fram till 2016 gör att kommunen nu ser över utbudet.

Trots att elevunderlaget minskat sedan 2008 har antalet utbildningar på Söderslättsgymnasiet ökat. Det har fört med sig att kostnaden för gymnasieutbildningarna skjutit i höjden. Men nu är det dags att dra åt svångremmen. Bildningsnämnden planerar att minska antalet utbildningar rejält redan till läsåret 2013/14.

– Elevunderlaget minskar med nästan 20 procent till 2016, därför går det inte längre att tillhandahålla så många utbildningar som nu. Vi måste ta bort något, det går inte att bara hyvla längre, säger Mats Sandberg, utbildningssamordnare på bildningsförvaltningen.

Nämndens ordförande Lars Mikkelä säger att det handlar om att ligga i framkant, och att agera innan det kraftigt minskade elevantalet är en realitet. Men det är en svår balansgång, för samtidigt vill man inte skära i verksamheten på ett sätt som gör skolan oattraktiv.

– 2020 är elevantalet åter på samma nivå som det var 2011, och det måste vi också ha beredskap för. Vi vill inte göra oss av med värdefull kompetens, säger han.

En utredning som bildningsförvaltningen gjort visar att kostnaderna per elev ökade med ungefär tre procent per år fram till 2007 för att sedan ta fart och öka med 20 procent de fyra åren därefter, något som Söderslättsgymnasiet haft svårt att ställa om till.

I december ska förvaltningen presentera ett förslag på vilka utbildningar som kan komma att försvinna till höstterminsstarten 2013. Politikerna och tjänstemännen vill inte uttala sig om vilka program eller inriktningar som kan vara i farozonen.

– Vi ska titta med samma glasögon på alla utbildningar för att undvika spekulationer, säger Mats Sandberg.

Större eller mindre text30 läsare har reagerat på denna artikel

17% är glada

3% är likgiltiga

7% är nyfikna

73% är arga


Hur reagerar du på "Färre utbildningar väntas till hösten"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu