Allt fler väljer att begravas borgerligt

Text: Peter Dontsov
Publicerad 6 augusti 2012 7.00 Uppdaterad 6 augusti 2012 11.54
Större eller mindre text

Trelleborg/Vellinge.
I både Trelleborg och Vellinge väljer allt fler en borgerlig begravning. ”Vi ser en tydlig ökning”, säger Tobias Ekvall på Larssons begravningsbyrå.

2006 valde fyra procent av trelleborgarna ett borgerligt avsked. Bland Vellingeborna var siffran två procent. På fem år har de borgerliga begravningarna i de båda kommunerna ökat. I Trelleborg är siffran 6,7 procent för 2011. I Vellinge 5,7 procent. Och under årets första sex månader håller trenden i sig.

– Av de drygt 400 begravningarna i Trelleborg och Vellinge som vi håller i kan vi se en tydlig ökning. Sedan 2006 har andelen i Vellinge tredubblats, säger Tobias Ekvall och tillägger att antalet också ökat i Trelleborg.

Antalet borgerliga begravningar fortsätter att öka även i övriga landet. Det visar statistik från medlemsorganisationen Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Förra året var drygt nio procent av begravningarna borgerliga, vilket är nytt rekord.

– Ju fler människor som går på borgerliga begravningar kommer att märka att det inte är så stor skillnad. Tidigare kunde man se att folk valde kyrklig begravning eftersom de tyckte att det var enklare att luta sig mot traditionen. Folk var bekväma med kyrkan, säger Tobias Ekvall.

Hur skiljer sig en borgerlig begravning från en kyrklig?

– På en borgerlig begravning är det någon annan än en präst som håller i ceremonin. Vi har borgerliga officianter, ofta med bakgrund inom opera eller teater. Det är folk som är vana vid att stå på scen och att tala inför folk. Det har också blivit allt mer vanligt att någon i familjen säger några ord eller spelar något instrument. Andra väljer att inte ha några tal utan kanske bara spelar musik från en cd-skiva. Ceremonierna i Trelleborg brukar hållas i kapellet, medan det är vanligare ute i naturen eller på någon restaurang i Vellinge kommun, säger Tobias Ekvall.

Störst antal borgerliga begravningar, 914 stycken, skedde i regionen Västra Götaland samt Kungsbacka, Varberg och Falkenberg i Halland, visar statistik från SBF. Den högsta andelen borgerliga begravningar ägde rum i regionen Örebro, Västmanland, Södermanland och Östergötland, medan Värmland-Dalsland hade lägst andel.

År 2000, när relationen mellan svenska kyrkan och staten ändrades, låg andelen borgerliga begravningar enligt SBF på två procent. Enligt Ulf Lernéus, pressansvarig på SBF, har andelen vuxit sedan dess.

– Den största anledningen till ökningen är givetvis andelen utträden ur svenska kyrkan. Sen kan vi lägga till att många som går på någon av de 8 000 borgerliga begravningarna som hålls årligen tilltalas av att den inte är styrd av en kyrklig ordning. Många fångas av det fria, där kanske en nära vän håller ett personligt tal istället för prästen, säger han.

Borgerliga begravningar

Alla skattebetalare betalar en begravningsavgift. I Trelleborg är det församlingen som tar hand om dessa pengar. Detta gäller även i samband med borgerliga begravningar.
Församlingen har då i uppgift att erbjuda en lämplig lokal, oftast Norra kapellet. Om familjen önskar kan religiösa symboler tas bort från kapellet i samband med ceremonin. I begravningsavgiften ingår även kremation, grävning, gravplats och transport från begravningslokal till krematorium.
Däremot får dödsboet stå för gravskötsel och om man vill ha en officiant eller musiker på begravningen. En officiant kostar mellan 2 500 och 3 500 kronor inklusive moms. I detta belopp ingår sociala avgifter och skatter.

Större eller mindre text26 läsare har reagerat på denna artikel

62% är glada

12% är likgiltiga

15% är nyfikna

12% är arga


Hur reagerar du på "Allt fler väljer att begravas borgerligt"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu