Oväntat fågelbesök i Västra Tommarp

Text: Peter Dontsov
Publicerad 2 augusti 2012 21.57 Uppdaterad 3 augusti 2012 9.40
Större eller mindre text

Västra Tommarp.
En stor mängd vita storkar landade inför förvånade ögon plötsligt på en åker utanför Västra Tommarp.

Alf Arvidsson i Västra Tommarp kunde knappt tro sina ögon när han klockan 16.45 på torsdagseftermiddagen tittade ut från fönstret på ovanvåningen på hans gård. Han skyndade sig att plocka fram en videokamera för att föreviga det speciella ögonblicket. På fältet utanför gick det inte mindre än 30 storkar.

– Jag räknade varenda en. Det är 45 år sedan jag såg så här mycket storkar. För fem år sedan landade en stork på taket. Det här var en riktig upplevelse som jag kommer att minnas så länge jag lever, säger Alf Arvidsson.

Men det finns en naturlig förklaring till den stora mängden storkar som landat på Alf Arvidssons ägor. Den 27 juli släpptes nämligen 62 unga storkar ut från Storkprojektet vid Hemmestorps mölla utanför Veberöd. Dessutom har ett 30-tal storkungar fötts i år av viltlevande storkar.

– Det är förmodligen ungfåglar han sett. De hänger gärna ihop i gäng. Just nu har vi faktiskt 120 unga storkar och 60 äldre på vingar i Skåne, säger Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Han berättar att förhoppningen med storkprojektet är att de skånska storkarna ska flytta söderut mot Afrika i augusti-september för att sedan återkomma till våren igen.

– Det finns två rutter för storkarna att ta. En österut över Polen, ner över Turkiet, Palestina, Sinai och Nildeltat, hela vägen ner till Sydafrika. Eller västerut över västra Tyskland Frankrike, Spanien, Gibraltar och ner till Västafrika.

Större eller mindre text19 läsare har reagerat på denna artikel

84% är glada

0% är likgiltiga

0% är nyfikna

16% är arga


Hur reagerar du på "Oväntat fågelbesök i Västra Tommarp"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu