Kaffetåren som är den bästa

Text: Lasse Bryggare
Publicerad 24 juli 2012 10.00 Uppdaterad 24 juli 2012 10.59
Större eller mindre text

Grönalund.
Det var när Walter Ericsson 1958 tog bort en halv procent mokka och istället satte till en halv procent Colombia som den perfekta blandningen Walters kaffe föddes. Sedan dess har Walters kaffe varit synonymt med riktigt gott kaffe på många restauranger runtom i landet.

Den höga kvaliteten har också bevarats in i vår tid även om Walter Ericsson själv sedan några år njuter pensionärslivet i sitt och frun Anne-Maries hus i Grönalund.

– Jag hade hållit på i två veckor och testat och blandat olika bönor. När jag var klar så gick jag tvärs över gatan i Malmö och bjöd en av damerna i handskbutiken att komma och smaka på kaffet. Hon gav högsta betyg och då bad jag henne gå tillbaka och istället skicka över sin kollega. När även hon sade att det var det godaste kaffe hon druckit förstod jag att jag hade hittat rätt, berättar Walter Ericsson.

Hans kaffe har hela tiden hört till de exklusivare. Det säljs till restauranger och kaféer. Att inte tumma på kvaliteten med råvarorna har varit hans ledstjärna genom yrkeslivet.

– Walters kaffe är graden mindre rostat än Zoegas mörkrostade, säger han. Men det viktigaste är råvarorna. Hur man än gör med rostningen kan man inte dölja om kaffebönorna inte är förstklassiga.

Walters kaffe innehåller en ganska stor andel centralamerikanska bönor. De är dyrare än andra bönor men behövs enligt Walter Ericsson för att hans kaffe ska få den rätta smaken.

– Efter att ha arbetat på samma rosteri i 35 år så fick jag besked att jag inte längre hade tillåtelse att köpa in det råkaffe jag ville, säger han. Jag skulle köpa billigare bönor.

Walter Ericsson är fortfarande upprörd över det sveket mot kaffekvaliteten.

– Jag slutade min anställning hellre än att börja leverera kaffe av sämre kvalitet. Då hade mitt goda rykte, som jag byggt upp genom alla år, snabbt raserats.

Walter Ericsson tog istället med sig sitt recept och fortsatte att sälja sitt kaffe i egen regi. Numera är det Kaffemagasinet i Landskrona som saluför Walters kaffe, som fortfarande är mycket populärt på restaurangerna. Däremot har det aldrig nått ut i den vanliga livsmedelshandeln, även om det var där som Walter Ericsson en gång började sitt yrkesliv.

Han började arbeta bland annat med livsmedel på en varuhuskedja och fick snart en högre post inom kedjan. Problemet var bara att det jobbet fanns på varuhuset i Karlstad.

– Och jag hade ju fjällan Anne-Marie i Malmö. Då hade vi förlovat oss, men var ännu inte gifta, berättar han.

Så Walter beslöt att söka jobb i Malmö och fick ett som lagerchef på ett litet kafferosteri.

– Mina arbetsuppgifter var att se till importen av råvaror, distributionen och telefonförsäljningen.

Det var nu som Walter upptäckte att han hade en speciell förmåga att blanda till ett riktigt gott kaffe.

– Jag har ett bra smaksinne. Det har gett mig min yrkeskarriär.

Walter fick fria händer att sköta importen av råkaffe och ett år senare föddes Walters speciella kaffeblandning.

Under åren då Walter själv levererade sitt kaffe träffade han sina kollegor på andra kaffefirmor.

– Jag vill inte säga konkurrenter. Det kunde vara så att de på ett ställe tyckte att mitt kaffe var för mesigt, då kunde jag tipsa kollegan på Zoegas att åka dit. Och tvärtom, om de tyckte att Zoegas var för tufft så kunde jag få tipset att åka dit med mitt kaffe.

Det har blivit många roliga upplevelser genom åren och Walter drar gärna en och annan skröna om sina upplvelser.

Han har sett till att hans kaffe lagats till på rätt sätt hos kunderna. Han lyckades få leveranserna till sjukvården, bland annat på Malmö allmänna sjukhus, men när de för första gången lagade hans kaffe där fick han ett argt telefonsamtal.

– "Han får komma och byta ut sitt kaffe. Det smakar vedervärdigt" menade husmor. Det kändes ju inte bra, skulle det börja så här?

Walter gav sig genast iväg till sjukhuset och frågade hur de lagat sitt kaffe. Det visade sig att de tagit lika mycket kaffe som de gjort tidigare, när de köpt in ett billigare kaffe.

– Men med mitt kaffe behöver man ta betydligt mindre mängd till samma mängd vatten. Jag fick personalen att brygga nytt kaffe, med rätt mängd och så bjöd jag husmor. "Har han varit och bytt kaffet? Nu smakar det ju väldigt bra?" undrade hon.

En annan av Walters kunder var ovillig att betala sina räkningar, trots att det fanns gott om pengar i kassakistan.

– Till slut hade jag en tio, tolv räkningar som var obetalda men när jag kom med en ny leverans fick jag samma svar som alltid: "Jag har lite dåligt just nu, jag betalar nästa gång."

Men den här gången for jäkeln i Walter och när han såg att kunden gick in i ett utrymme där dörren inte gick att öppna inifrån slog han igen dörren.

– Sen for jag iväg till nästa kund och levererade mitt kaffe innan jag åkte tillbaka till den första kunden. Det tog väl en timme kanske. Då stod hans fru där och undrade var hennes man blivit av.

Det visade sig att frun hade fått in lite i kassan under Walters bortovaro och han kunde få betalt för sina räkningar. "Nu ska jag nog kunna trolla fram fruns make också", sade Walter och öppnade dörren.

– Nästa gång jag kom dit så satt jag och kunden och drack kaffe och skrattade åt historien, värre var det inte.

Walter Ericsson fyller snart 81 år, men är fortfarande mycket pigg ocgh rörlig. Kanske är en bidragande orsak att han dricker en hel del av sitt eget kaffe varje dag.

– Det blir nog en tio–tolv koppar per dag, berättar han.

Kaffet kom till Sverige i slutet av 1600-talet

Kaffeträdet kommer från Etiopiens bergstrakter. Det spreds till Arabiska halvön, troligen omkring 500 år efter Kristus och sedan vidare ut över världen. Kaffe är idag en av världens viktigaste handelsvaror och har stor betydelse för världsekonomin.
Från början kokade och åt man trädets bär och blad och först på 1200-talet började man rosta kaffebönan. Kaffet spreds vidare från den arabiska halvön och kom till Europa i mitten på 1600-talet.
I Venedig öppnades det första europeiska kaffehuset. Kaffehusen blev den naturliga träffpunkten där de senaste nyheterna berättades. År 1660 fanns det över 2 000 kaffehus i London.
Till Sverige kom kaffet i slutet av 1600-talet. 1685 omnämns kaffet för första gången i Göteborgstullens papper som visar att någon tog in ett halvt kilo kaffe. Kung Karl XII var den som verkligen satte fart på kaffedrickandet i Sverige efter att han lärt sig uppskatta drycken under åren i Turkiet.
Kaffet var dock inte okontroversiellt. Vid 1756 års riksdag genomdrev bönderna ett totalförbud mot kaffe som en hämnd för att de nekats fri husbehovsbränning av brännvin. Under åren utfärdades många olika förbud mot kaffe, bland annat för att importen gjorde att mycket valuta försvann ur landet. Förbudet hade dock ringa effekt på det kaffepimplande svenska folket.
Ännu idag hör svenskarna till världens mest kaffeälskande folk och dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag . Finnarna är dock etter värre med 3,5 koppar. Även norrmän och danskar dricker mer än 3 koppar per person och dag. Beräkningnarna är gjorda på samtliga invånare, även barn.

Skivor till kaffet:

”Kaffekaffetåren den är bra, kaffekaffetåren varje da’, kaffekaffetåren rätt och slätt, kanske med en grädde-skvätt.”
Sång: Harry Brandelius, musik: Erling Grönstedt, text: Tore Lagergren.
”Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar, och kärlek utan kyssar är väl ingen kärlek säj.”
Sång: revyartisten Gösta Jonsson 1938.
”Själv blandar jag fredligt mítt kaffe med kron till angenäm styrka och smak.”
Sång, musik och text: Evert Taube.
”Dagny, kom hit och spill, oh, oh, oh, Dagny, fem droppar till. Hör hur mitt hjärta sjunger trall dill dill.
Sång, musik och text: Owe Thörnqvist 1958.

Större eller mindre text14 läsare har reagerat på denna artikel

71% är glada

0% är likgiltiga

21% är nyfikna

7% är arga


Hur reagerar du på "Kaffetåren som är den bästa"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu