Trelleborg upplevs som otryggt

Text: Andreas Mårtensson
Publicerad 2 juli 2012 6.30 Uppdaterad 4 juli 2012 10.14
Större eller mindre text

Trelleborg.
Trelleborgarna är nöjda med utbudet av bussar och antalet affärer att handla i. Men staden har för lite bostäder och många upplever den som otrygg.

520 trelleborgare i åldrarna 18 till 84 år har svarat på en enkät som Statistiska centralbyrån skickat ut. Resultatet visar att Trelleborgarna är lika nöjda med sin boendekommun som andra svenskar är med sina, och lika nöjda som när undersökningen gjordes förra gången, 2010.

– På sätt och vis är det bra att resultatet ligger stilla eftersom man då har ett säkrare mått på vad folk tycker. Men jag är lite tävlingsmänniska, så det är klart att man vill förbättra sig varje år, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Undersökningen visar att Trelleborg får lika högt NRI (nöjd region-index) som genomsnittet, det vill säga 61 på en 100-gradig skala. Siffran för i vilken utsträckning man vill rekommendera andra att flytta till sin hemkommun ligger dock lite högre än i andra kommuner.

Det som trelleborgarna är mest nöjda med är det kommersiella utbudet och kommunikationerna, medan arbetsmöjligheterna och bostadsutbudet är för dåligt. Dessutom är känslan av trygghet låg, 54 på en 100-gradig skala. Siffran har visserligen gått upp sen förra undersökningen, men är ändå betydligt lägre jämfört med andra kommuner.

– Det är överraskande. Vi får inte alls de signalerna i våra kontakter med polisen. Vi får verkligen titta noggrant på vad den låga siffran beror på, säger Ulf Bingsgård.

Kommunens verksamheter får ett relativt högt betyg jämfört med andra kommuner. Områden som får lägre betyg än genomsnittet är bland annat miljöarbete, kultur och äldreomsorg. Bättre klarar sig räddningstjänsten, sophämtningen samt vatten och avlopp.

Ulf Bingsgård är i stort sett nöjd med resultatet, men missnöjd med svarsfrekvensen i undersökningen, 52 procent.

– Det är tråkigt att inte fler tar chansen att tycka till när de får möjlighet, säger han.

Vatten och avlopp bäst

Trelleborgarnas betyg på olika kommunala verksamheter (max är 100)
Vatten och avlopp: 79
Räddningstjänsten: 76
Renhållning och sophämtning: 68
Förskolan: 61
Gymnasieskolan: 61
Idrott- och motionsanläggningar: 59
Grundskolan: 58
Bemötande och tillgänglighet: 57
Kultur: 57
Gator och vägar: 56
Gång- och cykelvägar: 51
Äldreomsorgen: 51
Miljöarbete: 50
Stöd för utsatta personer: 48
Källa: Statistiska centralbyrån

Större eller mindre text51 läsare har reagerat på denna artikel

24% är glada

29% är likgiltiga

22% är nyfikna

25% är arga


Hur reagerar du på "Trelleborg upplevs som otryggt"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu