Uppror mot vindkraftverk

Text: Andreas Mårtensson
Publicerad 26 juni 2012 18.05 Uppdaterad 27 juni 2012 12.03
Större eller mindre text

Södra Åby.
Ett 70-tal boende kring de två planerade vindkraftverken mellan Södra Åby och Vallby har protesterat till stadsbyggnadskontoret.

De senaste dagarna har protestbrev vällt in till Trelleborgs kommun. En del har skrivit under ett förskrivet brev, medan andra har formulerat sina egna negativa tankar kring de planerade verken.

"Ni pratar om byamiljöns bevarande, om två sådana bautastora vindkraftverk är att värna om slätten och byamiljön kan ni lika gärna skrota allt vad bygglov heter", skriver en fastighetsägare i Vallby.

Flera av de boende är oroliga för skuggor och buller från vindkraftverken som ska bli 105 meter höga. Många oroas också över att värdena på deras hus ska minska till följd av vindkraftverken.

Gene Borgshammar har varit initiativtagare till en samordningsgrupp av motståndare till de planerade verken. Hon tycker att ett 70-tal protesterande talar sitt tydliga språk.

– Jag tycker det är ett tydligt tecken på att motståndet är starkt, särskilt eftersom det inte bor så många häromkring, säger hon.

Bo Henrikson, som ansökt om att bygga vindkraftverken, har tidigare sagt att han lägger ner planerna ifall motståndet är tillräckligt starkt. När TA ringer upp vill ha inte kommentera antalet protestbrev.

– Jag måste veta vad det står i breven innan jag ger några kommentarer. Jag håller på med höskörden just nu och har inte haft tid att tänka på vindkraftverken, säger Bo Henrikson.

Samhällsbyggnadsnämnden beräknas fatta beslut om bygglovet tidigast på sitt möte i september.

Större eller mindre text91 läsare har reagerat på denna artikel

79% är glada

3% är likgiltiga

1% är nyfikna

16% är arga


Hur reagerar du på "Uppror mot vindkraftverk"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu