Gärdslövs byalag firade 20 år och 17 kolmilor

Text: Martin Strandberg
Publicerad 18 maj 2012 21.36 Uppdaterad 21 maj 2012 7.00
Större eller mindre text

Gärdslöv .
Traditionsenlig kolmila, grillning och musik. Så firade Gärdslövs byalag sitt 20-årsjubileum. ”Intresset har blivit större de senaste åren”, säger åldermannen Lars-Erik Olsson.

Röken, och lukten av pyrande trä sprider sig över de sommargröna lövträden. Anders Andersson och hans kollegor arbetar för högtryck med att klubba och vattna milan. Samtidigt kontrolleras lufttillförseln noga.

– Vi jobbar i lag om tre eller fyra och milan måste passas hela tiden. Det är spännande men hittills har allt gått bra. Kolet som vi får fram säljer vi. Det är faktiskt byalagets viktigaste inkomstkälla, säger Anders Andersson.

Runt omkring milan pågår firandet av byalagets 20-årsjubileum. Från ett tält hörs musik av Bosse Wickström. Utanför njuter gäster i alla åldrar av nygrillad korv. Många passar också på att ställa frågor om kolmilan till Anders Andersson.

– Det är roligt att detta drar så mycket folk och att så många är intresserade. Nästan oavsett vilken tid på dygnet som vi håller på med milan så verkar folk hitta hit, säger Anders Andersson.

Byalaget har 300 medlemmar. Av dem är 50 engagerade i kolningen. Från att tidigt på året planera arbetet och hugga ved, till att i maj passa milan och ta hand om den färdiga kolen.

– Allt jobb sker helt ideellt och intresset för byalaget är stort. Vi har också fått in många unga medlemmar. Vi ska ha aktiviteter kring Trelleborg till tusen, fixa en midsommarfest och sen ska vi ha ytterligare lite jubileumsfirande på vårt årsmöte i november, säger åldermannen Lars-Erik Olsson.

Kolning

Kolningen äger rum som ofullständig förbränning vid reducerad lufttillförsel. Cellulosa och lignin bryts ned och vätehaltiga flyktiga beståndsdelar försvinner. Under 1800-talets svarade kolningen för 15 % av Sverige virkesförbrukning.

Större eller mindre text15 läsare har reagerat på denna artikel

87% är glada

0% är likgiltiga

7% är nyfikna

7% är arga


Hur reagerar du på "Gärdslövs byalag firade 20 år och 17 kolmilor"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu