Ny arena inget krav för ny tågstation

Text: Lasse Bryggare
Publicerad 11 maj 2012 6.44 Uppdaterad 12 maj 2012 10.10
Större eller mindre text

Trelleborg .
"En arena behöver en station mer än stationen behöver en arena." Det säger kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård (M), som menar att en ny pågatågsstation på norr kan byggas även utan en fotbollsarena.

För en tid sedan presenterades planerna på att bygga om Vångavallen istället för att satsa på en ny arena i anslutning till en pågatågsstation på norr i Trelleborg. Det är en politiskt enig kommunstyrelse som nu går vidare med planeringen för att bygga om Vångavallen.

Men det innebär inte att planerna på en andra pågatågsstation förutom Centralstationen i Trelleborg skrinlagts.

– Inte alls, menar Ulf Bingsgård. Tåget är inte kört för en andra station. Istället kan det vara så att det blir lättare att planera för handel och bostäder kring stationen om man inte har en fotbollsarena att ta hänsyn till.

Att få till en ny station på norr i samband med att pågatågen planeras börja gå till Trelleborg 2015 är uteslutet. Där har planeringen av utbyggnaden kommit alltför långt.

– Däremot ska det gå bra att bygga en ny station i efterhand, säger Ulf Bingsgård. Enligt vad vi fått veta kan man bygga stationen medan trafiken rullar vidare på spåret.

Om det blir ytterligare en station och var den i så fall ska ligga är en av de saker som ska diskuteras i den fördjupade översiktsplanen för Trelleborg som ska tas fram.

– Vi har även fått klartecken att det går att lägga till ytterligare en station i Trelleborg utan att tidtabellen förrycks alltför mycket. Det handlar om ungefär en och en halv minut, säger Ulf Bingsgård.

Samtidigt kommer besked från Trafikverket att den befarade fördyringen av utbyggnaden av Trelleborgsbanan kanske inte blir verklighet.

Det var höga vattennivåer vid Västra Ingelstad som gjorde att man fruktade att utbyggnaden skulle bli närmare 70 miljoner kronor dyrare än beräknat. Pengar som bland annat Trelleborgs kommun skulle få vara med och betala. Nu visar det sig dock att problemen sannolikt inte är så stora som man tidigare trott.

Större eller mindre text49 läsare har reagerat på denna artikel

82% är glada

6% är likgiltiga

6% är nyfikna

6% är arga


Hur reagerar du på "Ny arena inget krav för ny tågstation"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar Snacke  1 timme sedan
  • Elaka tungor påstår att det är Bingsgårds familj som äger marken däruppe. Jag hoppas att det bara är ett dåligt rykte.
  • avatar Ulf Bingsgård  2 veckor sedan
  • Det är bara ett extremt dåligt, löjligt rykte. Visionen om Trelleborg Norra bygger dels på vad Översiktsplanen säger dels på tankar kring hur Trelleborg ska kunna utveckla sig som stad. Inte på någon form av egenintresse.
  • avatar Snacke  2 veckor sedan
  • Skönt att höra, Ulf!
  • avatar Dog_person  2 veckor sedan
  • Kan inte se att Bingsgård förnekade det... Bara att det var ett dåligt rykte, vilket det mycket väl kan vara även om det är sant - ett rykte man inte vill skall komma ut är ju dåligt eller hur? Sedan står det att Trelleborg inte skall utveckla sig som stad pga egenintresse - alltså inte heller ett förnekande!
  • avatar MarcusCato  2 veckor sedan
  • Undrar hur det kan komma sig att  Vellinge kommun får stationer i byarna Östra Grevie och Västra Ingelstad medan Sveriges andra hamnstad endast får en station ?  
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu