Röd fana och blå himmel

Text: Martin Strandberg
Publicerad 1 maj 2012 15.08 Uppdaterad 2 maj 2012 11.11
Större eller mindre text

Trelleborg .
Ökad solidaritet och fler arbeten. Både i Trelleborg och internationellt. Det var ämnen som stod på agendan och på plakat när arbetarrörelsens högtidsdag firades till tonerna av säckpipor.

Ljudet från säckpipor som tillhör orkestern Griffin pipes and drums blandas med taktfasta trumslag och ekar ut över Stortorget. Demonstrationståget sätter sig i rörelse. Röda flaggor och plakat prydda med texten "rätt till heltid" vajar fram och tillbaka i den starka vinden. På torget står Anne-Marie Hansson med en protestlista i handen.

– Jag samlar namnunderskrifter för att stoppa planerna på att lägga ned Folktandvården i Smygehamn och flytta tandregleringen från Trelleborg till Malmö. Jag ska lämna över listan till regionpolitikerna, säger hon.

Demonstrationståget lämnar Stortorget, för att via Gamla torg marschera genom centrala staden med destination Stadsparken. Slagord som "krossa rasismen" ekar mellan husväggarna. Med i tåget finns Lennart Höckert, ledamot i styrelsen för Trelleborg Norra S-förening.

– Jag har alltid demonstrerat på första maj, kanske med undantag från något år då jag bröt benet. Det känns både viktigt och roligt att vara här. I år är vi fler deltagare än förra året, säger han.

Annars har generellt sett demonstrationstågen blivit allt glesare på första maj. Men Lennart Höckert menar att dagen fyller en viktig funktion. Trots att de stora demonstrationernas tider är förbi.

– Så är det kanske, i alla fall just nu. Men för mig handlar det om solidaritet. Det finns människor världen över som riskerar sina liv för att gå ut och säga sin åsikt idag, säger han.

Det var också något som den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Persson tog upp i sitt tal i stadsparken.

– Vi är många här som burit banderoller mot apartheid i Sydafrika och militärjuntan i Chile. Och på dessa platser kunde inte förtrycket bestå. Jag vill också understryka att Kina är en diktatur och brutal polisstat där mänskliga rättigheter hålls nere, sa han.

Större eller mindre text75 läsare har reagerat på denna artikel

69% är glada

11% är likgiltiga

0% är nyfikna

20% är arga


Hur reagerar du på "Röd fana och blå himmel"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar KHland  1 dag sedan
  • En fin uppvisning i gycklarnas parad med ett budskap, rösta på oss valarbetare så vi kan komma till vid köttgrytorna igen. Enda positiva var säckpiporna. Detta instument härstammar från människor med starka nationalistiska ideal. Kanske Nationen Sverige har en möjlighet att fortleva
  • avatar Flarran  1 dag sedan
  • Bra vår egentliga flagga var i mitten och inte den fula skitta svinska flaggan.
  • avatar KHland  1 dag sedan
  • Blir snart en månskära i ett av hörnen på den svenska. Om det fortsätter som nu. Och även det gula korset ska tas bort. är kristet och kränkande. Alla de nordiska flaggorna är rasistiska.
  • avatar pro_bono  22 timmar sedan
  • Det hade varit bättre med blå fana och röd himmel.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu