Tidig rapsblomning trots tuff vinter

Text: Charlotte Andersson
Publicerad 28 april 2012 7.30 Uppdaterad 28 april 2012 7.30
Större eller mindre text

Trelleborg.
Har du sett att rapsen börjat blomma? Har du tänkt att det måste vara ovanligt tidigt? Då har du rätt. Vanligtvis börjar blomningen en bit in i maj.

Rapsblomningen är på gång. Men ännu har rapsfälten på Söderslätt inte exploderat och blivit knallgula.

– Rapsen har kommit långt trots att vi människor upplevt våren som kylig. Men att uppskatta hur tidig den är jämfört med andra år är svårt. Skulle jag ändå göra just det skulle jag säga att blomningen brukar börja under första eller andra veckan i maj, berättar Göran Brynell, ordförande i Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

Att vi kommer få njuta av de gula fälten lite tidigare i år beror på en rad olika faktorer. Göran Brynell menar att rapsen, trots en tuff vinter, har klarat sig väl. Hösten var ganska behaglig vilket gjorde att den utvecklades till optimal storlek inför vintervilan. Därför var plantorna i god kondition när tillväxten började tidigare i våras. Det krävs bara cirka fyra till fem grader för att rapsen ska börja växa.

– Sen har vi från branschorganisationens sida, efter olika odlingsförsök, kommit fram till att det är viktigt att inte så för många frön. Då blir det för många plantor vilket gör att det blir för trångt. Då växer rapsen mer på höjden, och desto högre den blir desto frostkänsligare blir den på vintern, säger Göran Brynell.

Denna upptäckt har gjort att rapsen börjar växa tidigare än förr. Rent praktiskt påverkar detta inte lantbrukarna, annat än att skörden kan komma igång lite tidigare.

– Allt beror på vädret. Blir det svalt blommar rapsen längre. Skörden brukar vara igång i mitten av juli. Då har fälten blivit bruna och frön har bildats och det är dem man vill åt. Dessa ska vara svarta och hårda, säger Göran Brynell.

Raps

Är en blandning mellan vildkål och åkerkål och har uppkommit spontant ur naturen.
Plantan blir mellan 75 och 150 centimeter hög.
Raps och rybs är idag våra viktigaste oljeväxter i Sverige.
Rapsfröna skördas och pressas till olja.
På 1800-talet användes oljan mest som lysolja. Idag används den mest inom livsmedelsindustrin.
Frön från raps har hittats i gravar från bronsåldern men de första tecknen på odling är från medeltiden.

Större eller mindre text30 läsare har reagerat på denna artikel

77% är glada

7% är likgiltiga

7% är nyfikna

10% är arga


Hur reagerar du på "Tidig rapsblomning trots tuff vinter"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar Emmet  3 veckor sedan
  • Hoppas inte bina missar rapsblomningen. Har de ens börjat flyga ut än?
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu