Knäpptyst på frågestund om bokslut

Text: Andreas Mårtensson
Publicerad 23 april 2012 22.30 Uppdaterad 24 april 2012 8.17
Större eller mindre text

Trelleborg.
Allmänhetens frågestund blev en flopp. En enda kommuninvånare ställde en enda fråga om årsredovisningen. Debatten om hur kommunen hushåller med pengarna överlät trelleborgarna åt politikerna.

Det skulle bli en historisk kväll. Allmänheten skulle få ställa frågor till kommunpolitikerna och chefstjänstemännen om 2011 års bokslut och årsredovisning. Men när väl frågestunden började var de som skulle svara betydligt fler än de som ville ställa frågor.

Tystnaden var total.

– Nu hoppas jag verkligen att det är någon som vill fråga något, annars känns det här lite som en flopp. Vi vill verkligen ha en dialog med er som inte sitter i fullmäktige, sa ordförande Inger Hansson.

Till slut gick Sofie Paxer, ordförande i Lärarförbundet, upp i talarstolen. Hon frågade vad kommunen gör för lärarna och skolan i kommunen och uppmanade politikerna att bli modigare och våga satsa. Hon fick svar av bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä att det pågår ett ständigt arbete med utvecklingsfrågor.

Sen var det slut. Den historiska frågestunden var över på ett par minuter.

När det sedan blev politikernas tur att diskutera årsredovisningen blev det mer fart. Oppositionsrådet Catherine Persson (S) var som vanligt på hugget och ifrågasatte flera siffror i bokslutet. Att parkavdelningen gjort av med 6,5 miljoner kronor mer än budgeterat är mycket anmärkningsvärt, tyckte hon.

– Det är inte okej att man felbudgeterar 20-25 procent på parkverksamheten. Det tyder på stor ohörsamhet mot kommunfullmäktige att inte hålla budgeten. Det är inte heller någon svår verksamhet att planera, sa Catherine Persson som också var kritisk till att servicenämnden bara använt halva sin investeringsbudget under förra året.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) framhöll det goda resultatet på 70 miljoner överskott som ett bevis på att Trelleborgs kommun är en välmående kommun som expanderar i bra takt och gör goda investeringar. Men Söderslättspartiets Bertil Larsson var mindre imponerad och ställde en hel del kritiska frågor om ekonomin, och menade bland annat att kostnadskontrollen i verksamheterna var så dålig att det "inte finns ord att beskriva".

Han fick inga svar av Ulf Bingsgård och levererade då kvällens slagkraftigaste replik.

– Här får man inga svar och så vill man att allmänheten ska komma hit och ställa frågor? Glöm det!

Pengar till fritidsgård

Andra beslut i korthet:
Fritidsnämnden får ta med sig 260 000 kronor av 2011 års överskott till 2012 för att göra en satsning på fritidsgården i Anderslöv. Moderaterna, som tidigare varit emot förslaget, yrkade nu bifall.
Kulturnämnden fick inte föra över sitt överskott på 287 000 kronor för att genomföra olika satsningar. I beslutet stod femklövern splittrad. Flera ledamöter i femklövern röstade mot majoriteten. Inte heller SD:s förslag om att föra över 100 000 kronor till ett konst- och kulturgalleri på internet gick igenom.

Större eller mindre text34 läsare har reagerat på denna artikel

21% är glada

26% är likgiltiga

12% är nyfikna

41% är arga


Hur reagerar du på "Knäpptyst på frågestund om bokslut"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar 1045052  8 timmar sedan
 • Bingsgård hade uppenbarligen inga svar........
 • avatar pro_bono  6 timmar sedan
 • Klart han inte hade några svar när han inte fick några frågor. Jag kan bara tolka de uteblivna frågeställarna som att trelleborgarna är nöjda med sina makthavare åtminstone en majoritet. En person ställde en fråga. Inga protester eller frågor. Trelleborgarna är nöjda med hur staden skötts.
 • avatar cmhypszn  1 timme sedan
 • Mycket har jag läst, mycket har jag sett. Dock ett svar till dig, vilken tidzon kommer du ifrån. Trelleborgarna är så trötta på hur kommunen inte klara av att leva upp till våra gemensamma mål. Med tanke på senaste utspelet (twitta och köra facebook Kommjundir & Ulf B på arbetstid,kränkande uttalande till kommunrådet Ilmar Reepalu i Malmö av Ulf B) ja då är det strörre chans att du får ett ärliga och rakt svar av ett dagisbarn. Därför anser väl ingen att det är lönt att möta den dagisverksamhet. Här har dessa mycket att putsa på. Sörby 172
 • avatar pro_bono  6 dagar sedan
 • Du förstod nog inte mitt inlägg riktigt så en liten förklaring. Jag tycker det är beklagligt att trelleborgarna fortfarande har förtroende för Alliansen. Det är så jag tolkar de uteblivna frågorna.
 • avatar cmhypszn  6 dagar sedan
 • Har noterat ditt svar och inser att, jodå frågor har dessa personer säkert, dock att ingen har förtroende för alliansen, att man uteblev denna gång borde vara en väckarklocka, detta har tyvärr pågått så länge så folket inser och hoppas på en förändring. Sörby 172 _____ Från: Disqus [mailto:notifications@disqus.net] Skickat: den 24 april 2012 21:54 Till: puv@telia.com Ämne: [trelleborgsallehanda] Re: Knäpptyst på frågestund om bokslut DISQUS pro_bono wrote, in response to cmhypszn: Du förstod nog inte mitt inlägg riktigt så en liten förklaring. Jag tycker det är beklagligt att trelleborgarna fortfarande har förtroende för Alliansen. Det är så jag tolkar de uteblivna frågorna. Link to comment
 • avatar 1045052  1 timme sedan
 • Låt pågen försöka stå på egna ben! Acceptera fakta, Bertil Larsson ställde en fråga till honom och den klarade han inta att besvara!.
 • avatar pro_bono  6 dagar sedan
 • Helt rätt 1045052. Bedrövligt att inte Bingsgård kan svara på en enkel fråga. Han borde helt klart avgå och lämna platsen till Bertil Larsson som är en strålande politiker.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu