Trelleborgs stränder en dold guldgruva

Text: Lasse Bryggare
Publicerad 21 april 2012 7.30 Uppdaterad 21 april 2012 7.30
Större eller mindre text

Trelleborg .
Trelleborgs badstränder är en dold guldgruva för näringslivet och kommunen. Det menar konsultföretaget Sweco i en rapport efter en strandutredning som gjorts på kommunens uppdrag.

Sweco anser att Trelleborg bör ta fram en vision för sina stränder. Det finns utrymme att öka inkomsterna från badturismen genom att höja standarden, öka tillgängligheten och marknadsföra stränderna på ett bättre sätt.

– Det finns ett stort värde i Trelleborgs stränder, menar Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden. Den här utredningen är ett startskott för vårt arbete med stränderna framöver.

I sin rapport har Sweco beräknat Trelleborgs nuvarande omsättning som beror på stränderna till cirka 300 miljoner kronor per år. Ungefär 130 miljoner kronor kommer från turismen, medan 170 miljoner kronor kommer från trelleborgare som bosatt sig i kommunen just på grund av stränderna.

Vid en jämförelse med Halmstad och Ystad hamnar Trelleborg dock rejält på efterkälken.

Sweco beräknar att enbart badturismen i Halmstad omsätter cirka 2,6 miljarder kronor. I Ystad beräknas näringsliv och kommun sammanlagt få en omsättning på 670 miljoner kronor på sina stränder.

Det handlar om logi, restaurang, transport, shopping, aktiviteter samt skatteinkomster för kommunen för de bofasta som lockats av stränderna.

Sweco rekommenderar att Trelleborgs kommun satsar en slant på badstränderna för att göra dem mer attraktiva och få tillbaka mångdubbelt mer i form av fler badsugna turister.

En positiv bieffekt blir att badstränderna också skyddas från erosion genom att kommunen arbetar mer aktivt med dem, enligt rapporten.

Utredningen listar även ett antal jobb mot erosionen som bör vara högst prioriterade.

Det handlar för det första om att skydda bebyggelsen och avloppsledningen i Smygehamn. För det andra om att skydda övriga avloppsledningar som riskerar att blottläggas, vid Beddinge läge, Böste och Simremarken. Samt för det tredje att ordna översvämningsskydd för låglänt och kustnära bebyggelse, framför allt vid Östra stranden, Smygehamn och Gislövs läge.

– På vårt sammanträde fick vi en genomgång av läget av professor Hans Hanson, berättar Eric Samuelson. Den metod som verkar gälla är att lägga på sand, den fungerar i längden.

Större eller mindre text87 läsare har reagerat på denna artikel

79% är glada

6% är likgiltiga

6% är nyfikna

9% är arga


Hur reagerar du på "Trelleborgs stränder en dold guldgruva"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar stenbjrk  4 dagar sedan
 • Yes ! Sten
 • avatar MarcusCato  4 dagar sedan
 • Bara nu inte guldet blir till sand.
 • avatar Kallbadaren  3 dagar sedan
 • Helt riktigt! Stränderna i Beddingestrand och skateholm kunde med enkel insats bli så mycket bättre! Att tex plocka upp tången som i andra kommuner (tex skurup och vellinge) skulle innebära att vattnet inte var svart hela sommaren. knappt någon badar idag och några badturister syns knappt till! Så var det inte förr! En rejäl satsning hade fått effekt på allt från besökare till byggande!
 • avatar Johan___X  2 dagar sedan
 • Hoppas dom får fart på det där "biogas av tång" projektet så motivationen att ta bort tången ökar.
 • avatar janeriklar  3 dagar sedan
 • Det blir väl med detta som med Smyge, d.v.s långbänk sedan ingenting.
 • avatar simma lugnt  3 dagar sedan
 • Visste man inte man redan att Trelleborg har stränder? Men bra för Sweco. Men detta är ett problem med ledningen i Trelleborg. Inga strategier, inga tankar, inga visioner. Grått grått och grått. Detta är Trelleborg, välkomna!
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu