Tuff kändiskritik mot Marianne Ohrlander

Text: Andreas Mårtensson
Publicerad 15 mars 2012 21.40 Uppdaterad 16 mars 2012 10.32
Större eller mindre text

Trelleborg .
Kritiken är hård mot socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M). Hennes uttalanden om barnfattigdom i gårdagens tidning har orsakat en smärre storm på olika sociala medier.

Sofia Mirjamsdotter, föreläsare, bloggare och vinnare av Stora journalistpriset 2011, är en av kritikerna. På sin Twittersida skriver hon: "Det är otroligt sorgligt att en kvinna med ovanstående världsfrånvända syn på livet och mänskligheten ska vara ordförande i just socialnämnden."

– Det tycker jag absolut eftersom hon verkar fullständigt okunnig om vad fattigdom är och innebär, säger Sofia Mirjamsdotter när TA ringer upp henne.

Det var på en fråga vad man borde göra för att minska barnfattigdomen i Trelleborgs kommun som Marianne Ohrlander i gårdagens tidning ifrågasatte hela begreppet barnfattigdom. Hon sa bland annat att det handlar mycket om vad man (familjerna) vill lägga pengarna på och att vissa väljer att skaffa fler barn utan att ta hänsyn till vad de har. Ohrlander menade också att svenska barn i dag är fattiga på vuxenkontakt och att få lugn och ro. Vidare tyckte hon att människor ska ta ansvar för hur de lever och att samhället inte "kan stå i alla hörnor och hjälpa".

Dagen efter står hon fast vid sina uttalanden. Och på TA:s fråga hävdar hon att det inte finns någon barnfattigdom alls i Sverige.

– Nej, enligt min mening så finns det inte det, säger Marianne Ohrlander, som menar att det svenska trygghetssystemet i princip omöjliggör fattigdom.

– Jag har en annan syn på att vara fattig, enligt mig är det de som inte har någonting. I Sverige finns trygghetsregler till allting, det finns väldigt mycket hjälp att få, och det kan ge ganska mycket pengar. Sen vill vissa ha mer och mer, det är någon slags hets i samhället. Alla vill ha mer fast man inte kan och inte har råd, säger Marianne Ohrlander.

Sofia Mirjamsdotter tycker att Marianne Ohrlander är fel ute.

– Hon verkar tro att människor själva väljer fattigdom. Och så verkar hon ha okunskap om begreppet barnfattigdom, barnen ska ju inte bli lidande i onödan för att deras föräldrar av någon anledning inte har ekonomiska resurser. Barnen kan ju inte skylla sig själva även om föräldrarna har gjort omdömeslösa val, säger Sofia Mirjamsdotter och menar att det är fel att jämföra fattigdom i Sverige med till exempel den i Afrika. Att det inte skulle finnas barn som är fattiga i Sverige är helt fel, menar hon,

– Tycker man det så ska man inte vara socialnämndens ordförande.

Stå upp-komikern Özz Nujen har också reagerat på Marianne Ohrlanders uttalanden. Han skriver på sin Twittersida: "Så trött på folk som ifrågasätter att det finns fattiga barn i Sverige. Finns grader i helvetet ja, men hon tar priset."

Under torsdagen gick telefonen varm hemma hos Marianne Ohrlander som fick svara på många frågor om sina åsikter om barnfattigdom.

– Det blir väl så när man inte tycker som alla andra, säger hon.

Större eller mindre text124 läsare har reagerat på denna artikel

35% är glada

1% är likgiltiga

2% är nyfikna

62% är arga


Hur reagerar du på "Tuff kändiskritik mot Marianne Ohrlander"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar Phoebe Mattsson  1 dag sedan
 • Arg på hennes brist på respekt och hennes omdömeslösa kritik av "invandrare och ensamstående mammor" som pekas ut som varande de föräldrar som tydligen felprioriterar mest. Det är inte långsökt att mellan raderna läsa ut att Marrianne Ohrlander inte tycker att vissa människor (exempelvis ur nämnda grupper) inte bör skaffa barn alls. Kanske skulle hon hålla med Jonathan Swifts parodiska lösning på problemet med fattiga på irland för några århundranden sedan: "låt dem äta sina barn". 
 • avatar Sofi Nilsson  1 dag sedan
 • Ja, så är det när man lever i en skyddad bubbla som moderaterna gör.. Skit i andra och sköt dig själv?.. Det har dom tagit fasta vid. Men jag tycker synd om dem. Tänk att bry sig så lite om andra människor.. Då är ju deras chanser att utvecklas till bättre människor väldigt små. Det måste vara ledsamt att inte lyckas känna empati för de som har det sämre.. Nej, packet i samhället är Högern. Det är inte pengarna som avgör hur bra en människa är..
 • avatar maximalen  1 dag sedan
 • alla som jobbar betaler ju skatt,alla barn får ju gratis mat i skolan  + barnbidrag ,va vill du att man ska mera ge banen ,varsin moppe? å en bil när dom blir  18, ett gratis hus ,föräldra ska väl själva  ge sina barn kärlek å mat, som alla vanliga föräldra, kom nu inte med skitsnack om racism,jag är en invandrar, i mit gamla hemland fik barn ingen mat i skolan ,tro inte på  detta med barnfattigdom
 • avatar Ulrica Wilén  1 dag sedan
 • Att barnfattigdom inte skulle existera är nonsens. Det är bara några månader det skrevs en hel del om att barnfamiljer i ökad utsträckning faktiskt blir hemlösa. Att det sedan är en skillnad mellan fattig och fattig, det är en annan sak.  Kärlek och uppmärksamhet ja, det är något som barn behöver och har rätt att få. Dessvärre finns det alltför många barn som lider såväl emotionell som materiell brist. 
 • avatar Peter Söderberg  1 dag sedan
 • Sätt en nedre inkomstgräns på, säg, 7,5 basbelopp per person  (förälder) och år för att kunna få sin "Ansökan om avlande" godkänd hos Barnavelsverket.  För ensamstående blivande förälder bör beloppet ökas med 125% med tanke på de hänförliga ökade levnadsomkostnaderna.Ytterligare krav som bör ställas är tecknad privat sjuk- samt arbetslöshetsförsäkring - och eftersom sådant inte är avdragsgillt bör inkomstgränserna ökas något till lämpligen 9 basbelopp per person och år (för ensamstående torde dock ovan nämnda föreskrift räcka till). För att finansiera den nödvändiga nya myndigheten Barnavelsverket bör vidare en särskild punktskatt införas per innehaft barn. Att finansiera detta via allmänna skattemedel skulle ju annars helt uppenbart skapa en orättvis straffskatt för de som väljer att inte belasta samhället med sådana här barn.  Självfallet bör de sökande även kunna uppvisa ett sparkapital motsvarande sin årsinkomst.  Genom en årlig Barndeklaration kan dessutom förändrade förhållanden beivras varvid Rätten att inneha barn bör dras tillbaka i de fall föräldern plötsligt inte skulle uppfylla kraven.  En absurd tanke, visst - jag menar, hur skulle det kunna gå till i Sverige? Men för att vara korrekt bör denna passus ändå införlivas i lagtexten - om inte annat för att komma åt de grupper som aldrig vill ta eget ansvar.  Och - för att då dessa nu föräldrarfriare barn inte skall tära på allmänna medel bör deras före detta förälder (eller föräldrar i de fall fler än endast en förälder inte uppfyller minmikraven) åläggas en försörjningspeng plus en straffskatt på denna. Storlekarna av dessa är idag dock under utredning.  Ett införandet av någon lämplig form av kast-system liknande det så framgångsrika i Indien ter sig i sammanhanget som ett ytterst intressant och rationellt komplement.  Anser slutligen att frågor som framtida arbetskraft, åldersfördelning i samhället med mera är så långt ifrån ämnet man kan komma varvid de lämnas utan ytterligare avseende. Hört talas om "invandrare", till exempel (i kombination med kastväsendet, se ovan)...?? I tjänsten /p
 • avatar maximalen  1 dag sedan
 • Marianne jag röster på dig å din åsikt,det finnas skolmat barnbidrag å socialhjälp ,ska vi skattebetaler oxå  fixa föräldras mistag i ekonomi??
 • avatar Claes Henriksson  1 dag sedan
 • Reaktionerna på  Marianne Ohrlanders utspel är oerhört intressanta! Marianne blir i princip dödad av sitt parti och dess undersåtar. Många med mig har kritiserat alliansens människofientliga skolpolitik under en följd av år. Inga reaktioner. Det beror naturligtvis på att kritik mot skolans dödgrävare skulle innebära att alliansen sprack. Alliansen är beroende av KD. Allt handlar om makt. Du, Marianne gjorde faktiskt bort dig, Du är en av väldigt många som gjort bort sig, men enbart du kommer att drabbas av dödskyssen eftersom din hädanfärd inte äventyrar alliansens makt. Nu är det så att du överlämnats till ”de andra” utanför makten. Du blir dödad av S och alliansen kan simma lugnt ett tag.Bye Bye Marianne! Du är inte ”systemviktig”. Jag gillar dig, men åsikterna du uttryckt anser jag är fullständigt åt h-e.Nästan alla inom alliansen har gjort större ”misstag” än du! Bingsgårds raljerande kring skottlossningar i Malmö är redan klassiskt. Han slapp undan. Ofattbart!Politik i Trelleborg handlar inte om politik. Det är få av politikerna inom alliansen som gjort ett bättre jobb än du, Marianne! Men, det är du som åker. Hade du tillhört t.ex. KD (kvinnoföraktspartiet du vet) hade du bara kunnat luta dig tillbaka. Jag känner ett extremt förakt för maktpolitik.Jag delar inte din uppfattning i något avseende, men jag känner en oerhört stor respekt för det mod du visar när du säger vad du tycker! Många jagar dig, men jägarna borde jaga de som aldrig vågar säga något om någonting. Ytterst handlar detta om demokratins dilemma; fotfolket tar smällarna. Makten läser av, väljer sida, och tar ovationerna. Dessutom, Marianne, om du skämtat om skottlosning så hade du varit död. Om skämtet däremot gått hem så hade det inte varit ditt längre. Du har stått upp för något jag ogillar starkt! Samtidigt tycker jag om dessa fullständigt unika politiker i Trelleborg som vågar ha en åsikt!Du, Marianne, är en blomma i ett träsk! Glöm inte detta när jag angriper dig:-)Claes Henriksson  
 • avatar Solisinnet  14 timmar sedan
 • M Ohrlander påstår att det svenska trygghetssystemet i princip omöjliggör fattigdom! Då vill jag få vetskap om var detta trygghetssystem finns någonstans, detta system som inte tillåter att människor far illa ekonomisk. Var finns det?!?!!!
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu