Tävling kan generera större intäkter

Text: Magnus Aspegren
Publicerad 10 februari 2012 6.30 Uppdaterad 11 februari 2012 18.09
Större eller mindre text

Trelleborg.
Ett evenemang av Trelleborg Opens storlek genererar välkomna intäkter för det lokala näringslivet. Men hur mycket är det ingen som vet.

-Det vi vet är att alla hotell i kommunen är fullbelagda, säger Ditte Fagerlund, vd på Trelleborgs kommuns utvecklings AB.

Taekwondotävlingen Trelleborg Open ger inte bara klirr i kassan hos hotellen utan ger även extra tillskott till restauranger och butiker. En grov uppskattning visar att det idag handlar om sammanlagt drygt 800 000 kronor som kommer från turneringens deltagare och funktionärer. Uträkningen bygger på att turneringens 70 domare bor tre nätter på hotell i Trelleborg och att varje deltagare spenderar 500 kronor under dagarna de är i kommunen.

Med tillgång till fler hotellrum skulle inkomsterna kunna vara avsevärt högre. Om alla deltagare bodde på hotell i Trelleborg skulle det ge omkring tre miljoner kronor i intäkter. En stor del av den summan landar idag istället på hotell i Malmö.

-Det är tråkigt att inte så många kan bo på plats i Trelleborg. Det är inte optimalt, säger Ditte Fagerlund.

På Hotell Horizont är det fullbelagt från onsdag till söndag i samband med Trelleborg Open. Och en del gäster stannar ända till måndagen. Även om det finns intensivare perioder under året för hotellet betyder tävlingen mycket för verksamheten.

-Det är ett bra tillskott på en annars hyfsat dålig period på året, säger Kristian Tham, chef på Horizont.

I företaget ingår även restaurang Horizont och A9. Men förutom en stor galamiddag som turneringen har på Horizont får restaurangerna inga större intäkter under tävlingshelgen.

-Det är väldigt många ungdomar och de kanske äter mer pizza, kebab och hamburgare. Men det är några extra måltider, det blir en liten boost, säger Kristian Tham.

På McDonald's ser man att antalet gäster ökar redan i mitten på veckan.

-Det börjar redan på onsdagen och torsdagen, säger restaurangchefen Monica Jönsson.

Restaurangen har avtal med tävlingen och sponsrar med rabatter på måltider och fika. Enligt Monica Jönsson ökar försäljningen något just under tävlingshelgen. Även om det inte rör sig om någon större ökning lyfter den enligt Jönsson upp resultatet för februari månad.

På Casablanca märker man en tydligare försäljningsökning.

-Försäljningen är mycket bättre, omkring 30-40 procent. Jämfört med andra fredagar, lördagar och söndagar är det stor skillnad, säger Djoko Korlevski, krögare på Casablanca.

Och hade fler av deltagarna kunnat bo i Trelleborg under turneringen hade försäljningen kunnat öka ytterligare. Det är de tre näringsidkarna överens om.

-Det hade ökat försäljningen för alla i Trelleborg, tror Monica Jönsson.

Så här räknade vi

70 domare bor i tre nätter på hotell i Trelleborg à 800 kronor natten. Summa: 168 000 kronor
1 200 deltagare och 70 domare spenderar 500 kronor. Summa: 650 000 kronor
Om 1 300 deltagare och domare bor i tre nätter på hotell i Trelleborg à 800 kronor natten. Summa: 3 120 000 kronor

Större eller mindre text23 läsare har reagerat på denna artikel

43% är glada

17% är likgiltiga

4% är nyfikna

35% är arga


Hur reagerar du på "Tävling kan generera större intäkter"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar politikerhataren  4 timmar sedan
 • Tyvärr gott folk,så vågar jag inte komma med fler uppslag för att lyckas hålla denna stortävling inom kommunen,vill inte få fler sådana "påhopp" som jag fick igår i ämnet.. Det känns som att man klev in på någons territorium och gjorde intrång med ett annorlunda,men iaf,ett förslag.Denna någon verkar vara en bitter 78-åring som nog blev lite kinkig för att det inte var denna någon som kunde öppna sitt sinne och komma med förslag som gör att Chakir med fru kan få denna tävling att växa och frodas.. Finns en liten del ironi i detta inlägg,men f*n så lite.. 
 • noavatar Ingolf  30 minuter sedan
 • Dom kan kanske inte göra det bättre?
 • avatar politikerhataren  1 vecka sedan
 • Har jag inte den blekaste om.. Som sagt var,det var bara en tanke som poppade upp när jag läste om det då jag går förbi de tomma lokalerna ett par gånger i veckan.
 • noavatar Marcus Cato  2 timmar sedan
 • Det är bara att gratulera Trelleborg, värna, vårda och utveckla samarbetet med kreativa föreningsmänniskor.
 • noavatar Låt stå   31 minuter sedan
 • Kan man inte flytta evenemanget till en annan stad?
 • noavatar Marcus de Cato  1 vecka sedan
 • Nej det kan man inte. Det ska vara i Anderslöv.
 • noavatar Ingolf  1 vecka sedan
 • Vaför Anderslöv? Där finns ingenting,det är bara en by i avveckling utan några framtidsplaner! Varför inte lägga det i Hyllie, där är bra kommunikationer och hotell!
 • noavatar Låt stå  1 vecka sedan
 • Helt rätt, bra skrivet! Anderslöv har inga utvecklingsmöjligheter och dom har dålig förbindelse med bussar och dylikt. Ditt förslag om Hyllie var mycket bra! Jag ska ta upp det nästa vecka.
 • avatar politikerhataren  1 vecka sedan
 • Är det givande att sitta och ha en diskussion med sig själv?Samma person,två nicknamn.. vad patetiskt och omoget.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu