Att flytta ett berg av sten

Text: Lasse Bryggare
Publicerad 29 december 2011 6.30 Uppdaterad 30 december 2011 10.58
Större eller mindre text

Halmstad.
Under i stort sett hela 2012 vet Alexander Widegren vad han ska göra. Med sin lastare ska han flytta många, många tusen ton sten från upplaget i Halmstads hamn till sidan av lastfartyget. Där lyfter en kran ombord stenen för vidare färd till Trelleborg.

Alexander Widegren är en av många kuggar i det komplicerade nätverk som entreprenören Jonab satt samman. Folk klyver sten, kör lastare och dumpers, sköter grävmaskiner, rattar lastbilar, kör tåg eller navigerar fartyg och ser tillsammans till att de nya pirarna i Trelleborgs hamn kommer på plats. Sammanlagt handlar det om ett hundratal personer som är involverade i transporten och bygget av de nya pirarna i Trelleborgs hamn.

– Det är jag och två till som ska köra här i hamnen i Halmstad, berättar Alexander Widegren. Så man vet var man ska vara i nästan ett år framåt.

Hans lastare pilar som ett flitigt bi mellan upplaget och fartyget med skopan full av stenbumlingar på tisdagen. Varje dag, sju dagar i veckan, vecka ut och vecka in, under nästan ett år ska ett fartyg fyllas med 2 000 ton sten. Det är ofattbara mängder som kommer att gå åt till att bygga de nya pirerna i Trelleborgs hamn.

Stenens resa börjar uppe i de gamla dagbrotten Nannarp och Tiarp utanför Halmstad. I Nannarp där det mesta av stenen ska tas reser sig ett berg av överbliven sten, ett berg som ska flyttas till Trelleborg.

– I Nannarp har man brutit Hallandsgnejs som använts till bland annat byggnadssten i ganska tunna skikt, berättar Ingemar Svensson som samordnar Jonabs verksamhet för de nya pirarna i Halmstad. Men så fort det är en liten spricka i stenen måste den kasseras.

Kanske kunde man bara använda så lite som fem procent av materialet till fasader, gravstenar eller andra ändamål, resten lämnades kvar vid brotten. Och det är de stenresterna, skrotstenen som det kallas, som nu ska bli nya pirar i Trelleborgs hamn. Ingen ny sten kommer att sprängas loss, utan allt som används är lös sten.

– Det är även en miljövinst i att ta vara på skrotstenen, säger Ingemar Svensson. Förhoppningen är att kunna återställa miljön här vid stenbrottet så mycket som möjligt.

Från stenbrotten fraktas stenen med lastbil till hamnen i Halmstad, där den lastas på två fraktfartyg som ska gå i skytteltrafik mellan Halmstad och Trelleborg. Men en del av stenen går också på järnväg.

– Det är bland annat de allra största stenarna, som ska klä pirerna. Längst ut lägger vi sten som väger upp emot sju ton, berättar Ingemar Svensson. Men också en del vanlig sten till den östra piren, som vi kan nå med järnväg.

De allra största stenarna får dock ligga kvar vid stenbrotten i Halland.

– De behövs för hamnanläggningar vid Jyllands västkust. Där räcker det inte med sju tons-stenar, de ryker om det blåser som värst. Där behövs det ännu tyngre stenblock och det råder brist på sådana, säger Ingemar Svensson.

För att nå fram till ett användbart industrispår i Halmstad har Jonab tvingats anlägga en 300 meter lång ny grusväg och en drygt 300 meter lång lastningskaj, allt gjort för att hålla för lastbilar fullastade med sten.

– Vi planerar att skicka ungefär 1 000 ton sten med järnväg per dag, fem dagar i veckan till Trelleborg, säger Ingemar Svensson.

Jonab räknar med att behöva hålla på med arbetet i Trelleborg mellan åtta och tio månader.

– Man måste ha marginaler för storm och andra hinder. Det är oerhört mycket logistik som ska klaffa precis också.

Det första fartyget som gick med sten från Halmstad till Trelleborg var norskflaggade Grinna, med rysk besättning.

Men det var på håret att Grinna kom fram till Halmstad i tid. Stormen Dagmar höll på att hindra seglatsen från Bergen under den senare delen av julhelgen. Först ville man inte segla med anledning av stormen. Grinna begärde till slut lotsassistans och gå inomskärs för att undkomma de värsta vågorna på färden mellan Bergen och Halmstad.

– Det gick bra ändå, berättar Eduard Afanasjev, en av besättningsmännen ombord på Grinna.

På tisdagskvällen, när Grinna var fullastad, kastade hon loss och seglade mot Trelleborg.

Fakta: Pirbygge

De nya pirarna kommer att sträcka sig drygt 500 meter längre söderut än de nuvarande. Sammanlagt handlar det om ungefär 3 000 meter pir som ska byggas.
Cirka 600 000 ton sten beräknas gå åt, 400 000 ton från stenbrottet i Nannarp och resten från Tiarp.
Under byggtiden kommer det att gå en båt om dagen, sju dagar i veckan, med ungefär 2 000 ton sten var, från Halmstad till Trelleborg. Tillsammans med de 1 000 ton som går på järnväg, fem dagar i veckan, blir det nästan 20 000 ton sten i veckan.
Längst ut i havet blir basen på vågbrytaren cirka 28 meter och höjden ungefär 10 meter. Havsdjupet där pirarna byggs är som mest sex meter.
Beräknad byggtid är mellan åtta och tio månader, beroende på väder, vind och logistik.
Kostnaden för utbygganden ligger på 200 miljoner kronor. Då ingår även muddring och byggande av nya utfyllnadsområden.
Att transporterna går med fartyg och järnväg betyder att Trelleborg slipper upp emot 25 000 lastbilar som annars skulle ha fraktat stenen genom staden.

Större eller mindre text85 läsare har reagerat på denna artikel

61% är glada

1% är likgiltiga

4% är nyfikna

34% är arga


Hur reagerar du på "Att flytta ett berg av sten"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • noavatar F D Nilsson  2 dagar sedan
  • En riktigt trevlig läsning vid frukostbordet att hamnutbyggnaden nu på allvar har kommit igång. Synd bara att den är nästan ett helt år försenad och kommer även att bli dyrare. Detta beroende på en massa onödiga och felaktiga överklagande från hamnmotståndare. Men icke förty vill jag eftersom detta troligen är mitt sista inlägg för i år önska mina debattanter,               ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR. Jag vänder mig särskilt till Bertil Larsson, Stig Göransson, Tom Magnusson, Rickard Lehman, Marcusrcato, Ingolf, Dan, Majorcarter med flera samt alla mina vänner på vänsterkanten som både roat, förvånat och till och med ibland fått mig förbannad. Det är så det skall vara. Jag ser fram emot ett nytt spännande år för Trelleborg och trelleborgarna och hälsar er alla välkomna tillbaks på insändarsidorna under 2012.
  • noavatar Ingolf  2 dagar sedan
  • Kul att äntligen det börjar ske något. ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR till Dig också men inte vännerna på vänsterkanten..
  • noavatar Stig Göransson  2 dagar sedan
  • Av allt vi debatterat om , kan jag inte påminna mig om att jag är på vänsterkanten, hemska tanke! Jag önskar oxå dig ett gott debattår 2012
  • noavatar F D Nilsson  1 dag sedan
  • Ledsen Stig det föll bort ett ord i kommentaren nämligen "övriga". Således ...samt alla mina ÖVRIGA vänner på vänsterkanten...
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu