Intresse för stinkande sörja i Smyge

Text: Jenny Isaksson
Publicerad 29 september 2011 20.38 Uppdaterad 20 oktober 2011 23.35
Större eller mindre text

Trelleborg.
De normala reaktionerna från turister som besöker hamnen i Smyge och ser hur det bubblar och känner hur det luktar är att hålla för näsan och säga något i stil med "usch, fy". Men när en grupp algforskare tittar ner på de bruna algsjoken hörs snarare intresserade hummanden.

– Det måste vara jäsningen på botten, säger Ksawery Kuligowski där han står på kajkanten i hamnen i Smyge och resonerar med några andra om hur processen går till.

Han är från norra Polen och en av deltagarna i den algkonferens som pågått i Trelleborg i två dagar.

– Vi har liknande problem i Sopot i Polen, säger han efter att ha fått höra om Trelleborgs förhållande till alger på stränderna.

Som avslutning på algkonferensen bjöds alla deltagare under torsdagseftermiddagen på en tur längs Trelleborgs kust och studiebesök vid den nystartade biogasanläggningen i Smygehamn och vid en algodling i Källstorp.

Fredrik Gröndahl, docent på KTH och en av dem som arbetat med att samla fakta om algerna längs Trelleborgs kust guidade grupperna i Smygehamn.

– Känner ni lukten? undrade han och förklarade att den trots allt inte var så farlig denna dag jämfört med hur det ibland kan vara.

Åhörarna stod bokstavligen i alger som spolats upp på hamnpiren där de torkat.

– Algerna här kommer från området runtomkring och de stimuleras av lantbruken i regionen genom det kväve och den fosfor som läcker ut i havet, förklarade han.

Intill reningsverket i Smygehamn är produktionen av biogas i full gång sedan ett par månader och här fick åhörarna lyssna till hur processen i den lilla testanläggningen går till.

– För ögonblicket får vi ut en kubikmeter biogas per dag, berättade Sven Norup från det företag som har byggt upp och driver anläggningen på uppdrag av Trelleborgs kommun.

Större eller mindre text25 läsare har reagerat på denna artikel

32% är glada

8% är likgiltiga

20% är nyfikna

40% är arga


Hur reagerar du på "Intresse för stinkande sörja i Smyge"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • noavatar Stig Goransson  3 veckor sedan
 • Hur många miljoner har kommunen slängt i Smygehamn till ingen nytta? Att hantera hamnar är verkligen inte de styrandes starka sida. Här slängs nu hundratals miljoner i Trelleborgs hamn, utan att några nya färjor tycks vara beställda. En fråga till Sten Björk, för ett år sedan skrev du här i tidningen att nya färjor skulle komma inom 3-4 år, var fick du dessa fantasier ifrån? Det visar på ett pinsamt sätt din (in).kompetens
 • noavatar Ingolf  3 veckor sedan
 • Nej Stig. Din attack på Sten Björk saknar relevans till reportaget. Smyge hamn är felbyggd. Går att korrigera och få bort algsamlingen. Det är ett fakta. Kommer dessutom det bli en biogasproduktion. så ser vi råvaran och det finns ekonomiska initiament, att ta hand om sörjen. Vad kom först? Hönan eller ägget?? Det finns inte en enda intelligent redare, som skulle beställa färjor, som man inte vet om de kan användas. En färja kostar mer än vad utbyggnaden kostar. Mycket mer. Vi ska alla ha klart för oss, att rederierna som trafikerar Trelleborg ligger även i ett världsomspännande analys framkanten,  när det gäller färjor När nu beslutad utbyggnad är klar kan redarna FÖRLÄNGA sina färjor och därmed öka kapaciteten och dessutom planera för nästa generations färjor. Framtiden är fantastisk för de som planerar för framtiden. De skapar välståndet.
 • noavatar Stig Goransson  3 veckor sedan
 • Bästa Ingolf, "Det finns ingen intelligent redare sombeställer färjor som man inte vet om man kan använda", säger Du. Men i Trelleborg finns tydligen ointelligenta styrande som bygger ut en hamn utan att veta om det kommer några nya färjor till den...........
 • noavatar P-b And  3 veckor sedan
 • Finns det inte möjlighet att ta upp mer tång från hamnen i Smyge till biogas-anläggningen,eller använder man bara bilder från hamnen i PR-syfte i tron att man använder tången från hamnen ? Om man använder tången från hamnen borde man då inte ta upp den,ch slippa ifrån vinterns svårigheter att få upp tången ? Vi som har båtar i hamnen betalar för hela året trots att hamnen många gånger inte är farbar.
 • noavatar Stig Goransson  3 veckor sedan
 • Bästa Sten, kommer det några nya färjor TILL TRELLEBORG?
 • noavatar Marcus Cato  3 veckor sedan
 • En del av detta särintresse omfattar också förtroendevalda i i Miljönämnden vars agenda varit uppdraget med arvode.  En f.d ordförande och vice ordförande som inte agerat i nämnden för att det omöjliggjort konsultuppdrag för sina arvoderade särintressen är vad vi fått. Någon avgasrening på färjorna har vi inte sett och ej heller bindande avtal med rederierna om obligatorisk el-anslutning.  
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu