Nytt liv för gammalt lasarettskök

Text: Jenny Isaksson
Publicerad 12 september 2011 6.30 Uppdaterad 3 oktober 2011 23.35
Större eller mindre text

Trelleborg.
Måltiderna ska vara en positiv upplevelse för patienterna på Trelleborgs lasarett. Det är målet med pilotprojektet som dessutom ska väcka det gamla lasarettsköket ur sin Törnrosasömn. Regionstyrelsen har beviljat fem miljoner kronor i projektpengar.

I slutet av 1990-talet slutade man laga mat i lasarettsköket. Matsalen ovanpå köket användes ytterligare några år men de senaste åren har den röda tegelbyggnaden stått i princip orörd.

– Det är ju nedgånget så det som behöver göras är omfattande, säger sjukhuschef Magnus Heiman.

Tanken är att det gamla köket ska bli som en modern restaurang.

– Det finns en tydlig symbolik med matsal i anslutning till köket. Man ska synliggöra kopplingen mellan tillagning och själva måltiden, säger Hans Knutsson, projektansvarig på Skånes livsmedelsakademi som ska driva projektet som kallas "Måltidsglädje på sjukhus".

I köket ska all mat lagas från grunden, med så mycket lokalt producerade råvaror som möjligt. Dessutom kommer här att finnas ett eget litet bageri.

– Det kommer att ge många mervärden. Det kommer att sprida goda dofter och man kommer till exempel att kunna erbjuda små snittar på gott hembakat surdegsbröd, säger projektledare IngaLill Hall.

Idag kommer all mat till patienterna från företaget Medirest i Lund. Avtalet med dem går ut nästa sommar och då är tanken att det ombyggda köket ska vara i full gång.

– Det ska vara ett tight och slimmat storkök men ändå ge en hel del olika valmöjligheter, säger IngaLill Hall.

Men det är inte bara själva matlagningen som ska förändras. Patienterna kommer i större utsträckning att själva få välja när och vad de vill äta och var de vill sitta.

– Måltidsmiljön, hur jag intar min mat, är viktig. Det är en stor utmaning att göra det så bra som möjligt. Med ett eget kök kan man också vara mer flexibel. Mår man dåligt just när maten normalt serveras så kan man få den senare istället, säger IngaLill Hall.

Magnus Heiman menar att personalen ute på avdelningarna har en viktig roll.

– Inte så att vår personal är dålig idag men med lite mera tid och mer omsorg så ska man ta reda på vad Agda är sugen på och hur hon vill ha det. Vi ska utbilda personalen så att de får en insikt i vad de här bitarna handlar om. Det handlar helt enkelt om ett annat förhållningssätt.

Samtidigt får maten inte kosta så väldigt mycket mer än den gör idag.

– Om en måltid blir dubbelt så dyr som idag så kanske det inte är hållbart, säger Magnus Heiman.

Förhoppningen är att den nya närlagade maten ska ge minskat matsvinn och minskad användning av läkemedel.

De hittills beviljade fem miljoner kronorna ska täcka kostnader för att utveckla själva konceptet kring "Måltidsglädje på sjukhus". Kostnader för drift och för ombyggnaden av köket har ännu inte beslutats.

– De besluten förväntas tas efterhand. Det är min känsla och tro att detta kommer att rulla på, säger Magnus Heiman.

Han tror att hela konceptet kommer att få stor uppmärksamhet från bland annat andra sjukhus i landet. Blir det lyckat är det inte omöjligt att det sprids, att trenden att lägga ner mindre kök till förmån för matindustrier och långa transporter bryts.

– Det handlar om ett litet annorlunda tänk och nu slår pendeln över igen, säger Magnus Heiman.

Projektet "Måltidsglädje på sjukhus"

"Måltidsglädje på sjukhus - ett pilotprojekt på lasarettet i Trelleborg" är en del i arbetet med "Matlandet Skåne".
"Matlandet Skåne" drivs av Skånes livsmedelsakademi som är en samarbetsorganisation mellan företag, organisationer, myndigheter, universitet och högskolor som har anknytning till livsmedelsnäringen.
Man räknar med att köket kommer laga mellan 500 och 1000 matportioner varje dygn på lasarettet i Trelleborg.
I projektplanen bedömer man att sammanlagt 14 personer ska jobba i köket.
Projektet ska pågå till slutet av 2013. Därefter räknar man med att allt ska fortsätta i lasarettets egen regi.


Större eller mindre text69 läsare har reagerat på denna artikel

88% är glada

3% är likgiltiga

3% är nyfikna

6% är arga


Hur reagerar du på "Nytt liv för gammalt lasarettskök"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar Johan___X  2 veckor sedan
  • Låter som man har försökt dra lärdom av det lyckade försöket i Köpenhamn där man införde "riktig mat" och kunde se snabbare återhämtning av patienterna. Så även om maten blev lite dyrare så blev totalnotan för hela sjukhuset lägre. Ska bli kul att se om det samma sak kan fungera här i Trelleborg.
  • noavatar Kristina DeKoster  2 veckor sedan
  • Detta är mycket bra. Hoppas att man sedan går vidare och gör samma sak på äldreboendena. Det finns sådana förändringar även i Sverige som visat att det förutom att det blir mycket godare har det även blivit billigare. Patienterna har ätit med bättre aptit och viss läkemedelsförbrukning har gått ner. Låt kunnig personal bestämma. Här kan man verkligen tala om att fatta besluten vid köksbordet.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu