Gårdsstödet ett nödvändigt ont

Text: Martin Strandberg
Publicerad 27 augusti 2010 6.30 Uppdaterad 27 augusti 2010 17.29
Större eller mindre text

Trelleborg.
Nils Svensson är ordförande i LRF:s kommungrupp. Han anser att det konventionella lantbruket måste få stöd för att stabilisera matpriserna och föda en växande befolkning.

– Det handlar inte om ett stöd till den enskilde lantbrukaren utan till konsumenterna. Se bara nu när Ryssland har stängt sin veteexport. Priserna skulle skjuta i höjden i mataffären om inte gårdsstödet fanns, säger han.

Hur ser du på kritiken att gårdsstödet mest gynnar stora gårdar i Skåne?

– Jag håller inte med om den kritiken. Särskilt inte med tanke på att det finns moduleringsregler, säger Nils Svensson.

Vissa menar att gårdsstödet missgynnar ekologiskt lantbruk. Hur ser du på det?

– Ekologiskt lantbruk är idag snarare något som driver på världssvälten än tvärtom. Världen kommer att behöva allt mer mat. Då går det inte att minska produktionen genom ekologiskt lantbruk.

Varför ska lantbruket få stöd som finansieras med skattebetalarnas pengar?

– För att produktionskostnaderna överstiger vinsten. Nu verkar kostnaderna vara på väg upp ännu mer. Om rödgröna gänget vinner valet ska de återföra till exempel milskatten för oss lantbrukare. Det många glömmer bort är också jobben som genereras genom lantbruket. Och de skulle försvinna om gårdsstödet försvann. Så gårdsstödet är ett nödvändigt ont.

Hur tror du att gårdsstödet kommer att förändras i framtiden?

– På sikt kommer det att försvinna, det tror jag. Och då får vi naturligtvis se i vilket läge vi hamnar.

Större eller mindre text34 läsare har reagerat på denna artikel

44% är glada

0% är likgiltiga

6% är nyfikna

50% är arga


Hur reagerar du på "Gårdsstödet ett nödvändigt ont"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • noavatar Tord Hansson  3 veckor sedan
  • Produktionskostnaden överstiger vinsten?! Va e de för rappakalja ? En liten fråga. Om ett bröd kostar 20:- idag i butik , vad hade det kostat utan detta bidrag till grevar o baroner? De e väl ica-handlaren som tjänar mest , han e för det mesta den rikaste i byn
  • noavatar Kalle  3 veckor sedan
  • Nils Svensson och kristdemokrat Otto von Arnold försvarar gårdsstödet. Man menar att det stabiliserar matpriser och ska föda en växande befolkning. Båda hävdar att vi behöver mer mat pga växande befolkning/svält och att ekologisk lantbruk är ett dåligt alternativ pga minskad produktion. Men man pratar inte om att man skall ta stora arealer av jordbruksmark i anspråk för odling av energigrödor, dvs minskad produktion av mat. Det är inte frågan om avfall utan hela sockerbetor. Med ena handen plockar kristdemokrat Otto von Arnold in stora summor från gårdsstödet med argument som att "annars skulle matpriserna gå upp". Med andra handen kommer han att plocka ut en förtjänst som delägare i Jordberga biogas och som leverantör av betor till biogasanläggningen. Om ekologiskt jordbruk driver på världssvälten pga av minskad produktion, vart leder då kristdemokrat Otto von Arnolds biogasprojekt, där man tar stora arealer av Sveriges finaste jordbruksmark i anspråk för energigrödor ? Är detta ett exempel på kristdemokraternas syn på moral och etik ?
  • noavatar Raps  2 veckor sedan
  • Gårdsstödet förstår ju alla att det missgynnar stora gårdar . Det ska ju vara en ersättning för att lantbrukaren erhåller ett lägre pris. De stora gårdarna producerar mycket per yta eftersom de finns oftast i de bördigaste regionerna. Ni journalister är för lite pålästa ibland och då får vi konsumenter fel biuld av det hela. Det finns flera delar i gårdsstödet, jag har enbart tagit upp det betydelsefulla i resonemanget " att de stora gårdarna får för mycket" villket är helt fel!! r persson , konsument
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu