Trelleborg

Är du släkt med en viking?

Trelleborg Artikeln publicerades
Ser du en familjelikhet? Nu kan du få reda på om du är släkt med den berömde Vannhögsvikingen på Trelleborgs museum.
Foto:Claes Nyberg
Ser du en familjelikhet? Nu kan du få reda på om du är släkt med den berömde Vannhögsvikingen på Trelleborgs museum.

Känner du igen ditt leende, glimten i ögat eller rent av morfars näsa hos Vannhögsvikingen, begravd i Trelleborg för tusen år sedan? Då finns en chans att ni är släkt. Genom Trelleborgs museum erbjuds nu en unik chans att ta reda på det, och att få medverka i en film.

Museichef Ingela Jacobsson är överlycklig över chansen att hitta släktingar till vikingen, vars återskapade gestalt pryder fornutställningen ”Öga mot öga”.

– Tänk, vår viking kan vara anfader till en massa trelleborgare. Och det vore ju jätteroligt att hitta åtminstone några av dem, säger hon.

Tanken är att släktingarna ska få vara med i en filmproduktion som museet nu arbetar med om Vannhögsvikingen.

– Det här kan säga så mycket om vår hembygd, och ge den där kopplingen bakåt som är så viktig när det gäller att förstå historien, säger Ingela Jacobsson.

Vannhögsvikingen, vars ansikte återskapats av experten Oscar Nilsson, föddes inte i Sydskåne. Det har analyser av hans tandemalj visat. Men han hamnade här och blev kvar. Någon gång på 900-talet, när han var i 50-årsåldern, dog han och begravdes på Vannhögsområdet.

Det som gjort vår viking känd i forskarkretsar över hela globen är hans mönsterfilade framtänder. Mönstret kan ha varit ifyllt med färg, och markerade troligen tillhörighet till något skrå. Man har efter hand hittat fler skallar med filade tänder, exempelvis på Gotland och i Storbritannien.

Tills helt nyligen har man på Trelleborgs museum inte trott att forskningen kan avslöja fler hemligheter om vikingen. Men DNA-tekniken utvecklas hela tiden.

Nu har det blivit möjligt att hitta arvsmassa även i små prover av mycket gamla ben. Nyligen upptäckte exempelvis forskare att flera miljoner män i Asien härstammar i rakt nedstigande led från elva mäktiga män, en av dem den beryktade mongolhärskaren Djingis Kahn. Djingis hade alltså inte bara många fruar, han fick också många barn.

Häromdagen kom positivt besked från Max Planck-institutet i Leipzig:

– Med hjälp av benmärgsprover har vi kunnat få fram runt 75 procent av vikingens DNA. Det räcker för att konstatera ett släktskap med eventuella nu levande personer, säger professor Ben Marrow, genetiker vid forskningsinstitutet.

– Det enda som krävs är ett enkelt salivtest, fortsätter han. Och jag har visserligen aldrig varit i Trelleborg, men inte är ni väl främmande för att spotta i glaset?

Salivtest kan man utföra själv genom att ”topsa” insidan av munnen, så långt bak som möjligt, och sedan stoppa topspinnen i en förslutningsbar plastpåse.

För den som vill vara med i filmen är det bråttom. Ska provsvaren hinna tillbaks före filmprojektets deadline måste proverna tas i dag och lämnas in på museet mellan klockan 12 och 16. Där kommer att finnas tops och påsar. Att lämna prov är gratis och öppet för alla som tror sig kunna ha en koppling.

April, april!