Trelleborg

Äntligen blev drömmen sann

Trelleborg Artikeln publicerades

I ett litet anonymt hörn i Västra Alstad har Carolina Rexgård precis kommit igång med sin dröm. En egen kreativ ateljé där hon och andra ska kunna skapa med främst textil.

Vill Carolina Rexgård något så gör hon det. Det märks inte minst när man får höra hennes yrkesbakgrund. Från en gymnasieutbildning i textil till att arbeta med hästar därefter en tid som veterinärassistent på ett djursjukhus och slutligen fotograf på polisens tekniska rotel. Från den tjänsten har hon under en tid varit tjänstledig och för att kunna förverkliga drömmen om att satsa ordentligt på det här med textil och kreativt skapande.

- Jag har aldrig slutat på ett jobb för att jag tyckt att det varit tråkigt utan för att jag har velat pröva andra saker, säger hon.

En nybyggd vinkelbyggnad till den lilla vitputsade längan har hon fyllt med symaskiner, tyger, garner och utrustning för tygtryck. I halva lokalen finns en liten butik där allt som säljs är handgjort. I andra halvan ryms själva ateljén där det stora textiltrycksbordet i mitten är själva hjärtat.

Här ska både hon själv och andra kunna ägna sig bland annat åt att trycka på tyg. Just textiltryck har blivit Carolina Rexgårds favoritteknik.

- Det kändes som om jag hittade hem när jag började med textiltryck. Det innehåller ju både bild, färg och textil. Dessutom går det att få in foto även om jag inte ägnat mig åt det ännu, säger hon.

Men Carolina vill inte bara trycka själv. Med i planeringen inför våren finns en rad kurser i bland annat sömnad och textiltryck. För att kunna erbjuda ytterligare tekniker som hon själv inte behärskar lika bra har hon bjudit in sin vän Ingrid Fahlgren att hålla kurser i tovning och lappteknik. Hon gick samma utbildning på gymnasiet som Carolina, dock inte samtidigt, har också hållt på mycket med hästar och har sysslat med foto.

- Även om vi har väldigt lika bakgrund så kan vi olika saker när det gäller textil, säger Carolina.

Ateljé Äntligen som Carolina döpt sin verksamhet är det andra försöket med att starta en öppen och kreativ verkstad. Förra gången var för snart två år sedan då hon hyrde en lokal vid Landsvägen i Alstad. Men det blev inte alls som hon hade tänkt sig.

- Och det var egentligen bra för annars hade jag väl aldrig gjort det här, säger hon och syftar på bygget som hon själv dragit igång och bestämt utformningen på. För ett år sedan stod det färdigt och Carolina hade hoppats på att få igång ateljén redan i somras. Men en graviditet kom emellan. I september föddes hennes son som än så länge bara går under smeknamnet "Sparris".

- Men han ska nog få heta Otto, tillägger hon.

Den första tiden efter hans födelse har varit minst sagt hektisk för Carolina som öppnade ateljén den första advent. Men i januari har hon tänkt att ta det lugnt.

- Då ska jag bara vara mammaledig, säger hon innan hon går ut för att titta till bebisen som sover i sin vagn utanför ateljén.

I februari börjar de första kurserna. Carolina håller då i en fortsättningskurs i textiltryck. Den första delen höll hon i sin första lokal i Alstad för över ett år sedan.

- Det var ett tag sedan nu så jag tänkte att de som gick den kursen kunde få komma först. Men självklart ska jag även ha nybörjarkurser.

Inger börjar med att hålla i en minikurs i tovning.

Andra aktiviteter i ateljén kommer att vara kreativa tisdagar då alla som vill är välkomna dit för att syssla med något skapande hantverk.

- Tanken är att det ska vara lite av en ordinär syjunta. Vad man gör är inte så noga, huvudsaken är att man är kreativ, menar Carolina.

Under Öppen verkstad kan de som vill boka plats för att exempelvis sy eller hålla på med textiltryck.

Förutom att hålla i trådarna kring ateljén har Carolina tänkt att fortsätta frilansa som fotograf.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny. isaksson@trelleborgsallehanda.se