Trelleborg

Ångkvarnen får en ny bistro

Trelleborg
Christina Norén vill skapa ett vardagsrum och bistro på samma gång. I april ska Bistrå Ångkvarnen öppna i nedre botten.
Foto:
Här kommer den nya restaurangentrén att ligga. Cirka femtio meter från Ångkvarnens stora entré.
Foto:

I april får Trelleborg en ny restaurang. Bistrå Ångkvarnen ska bli ett vardagsrum för hotellgäster och trelleborgare.

Artikeln publicerades 10 januari 2017.

I gamla Ångkvarnens foajé är det ett himla liv. Det bankas och borras i Taxi Trelleborgs gamla lokaler. I april är det meningen att en ny restaurang ska se dagens ljus här. Best western hotel Magasinet utvidgar sin verksamhet genom att satsa på mat.

– Vi har inte haft några bra gemensamma ytor. Detta kan bli en riktig mötesplats, säger hotellchef Christina Norén.

Restaurangplanerna har funnits ända sedan hon tog över hotellet under 2015. Förutom att hotellgästerna behöver bra service i form av god mat tycker Christina Norén att Trelleborg behöver fler restauranger. När pågatåget började rulla och planerna på en Kuststad tog form kände hon att Trelleborg har stora möjligheter.

– Vi vill inte konkurrera med Trelleborgs hotell eller restauranger. Det är med Malmö vi konkurrerar. Vi måste få dem som kommer hit att vilja stanna. Och det gör vi genom att ge dem god kvalitet. Jag tror inte man behöver tänka på att allt ska vara jättebilligt. Det är viktigt att folk tycker om det, säger hon.

I restaurangen finns det plats för 65 sittplatser och det finns fler platser för slutna sällskap. I lokalen ryms också en avdelning som kommer att bli en lounge.

Idén att är att öppna en bistro med klassisk svensk mat som har ett nytänk. Christina Norén vill förena Ångkvarnens historiska värde med ett modernt tänk. I loggan finns två strån. Gästerna ska bli påminda om att det brukade förvaras spannmål i huset.

– Det är ett intressant hus och i dag är det helt fullt med olika verksamheter. Vi tänker oss att dessa lockar till sig människor som vill gästa oss. Det finns ju ett bra flöde i huset nu.

Högst upp i Ångkvarnen finns en restauranglokal ledig sedan Magnus Leandersson beslutade att stänga sin verksamhet. Avskedsfesten hölls innan jul. Men den stora lokalen med utsikt över havet intresserar inte Christina Norén.

– Den ligger inte rätt för oss. Vi vill ha en restaurang närmare våra hotellrum och vi vill att man ska mötas av en fin entré, reception och restaurangservering när man kommer. Det ska vara en plats att hänga på, ett vardagsrum, säger hon.

Det finns även planer på en uteservering på husets östra sida, mot stationen.

– Men detta har vi inga ritningar på. Det tar vi längre fram. Men jag tror det kommer att bli bra. Ångkvarnen är ett fantastiskt hus, men det är lite stängt i dag. Vi kommer att öppna upp det, säger hon.

Beläggningen är god, menar hon.

– Vi brukar ha det lugnt i januari men nu har vi två stora taekwondoevenemang och SM i handboll för damer. Beläggningen går framåt hela tiden, säger Christina Norén.

Fakta

Best Western hotel Magasinet

Anställda: nio (fem kommer att rekryteras till restaurangen)

Omsättning: 6 miljoner under januari-november 2016

Antal rum i hotellet: 36.

Restaurangen öppnar: april 2017.

Visa mer...