Gammalt löfte om bad på väg att infrias

Text: Andreas Mårtensson
Publicerad 6 december 2011 5.00 Uppdaterad 24 oktober 2012 16.38
Större eller mindre text

Anderslöv.
Det är bara en tidsfråga innan Anderslövsborna får det utomhusbad de blivit lovade i 31 år. Enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) kan badet finnas med redan i 2013 års budget.

Donationen från Grönby-Anderslöv barnkoloniförening har varit ett huvudbry för Trelleborgs politiker i tre decennier. Gåvan, som nu är värd cirka sju miljoner kronor, gäller ett utomhusbad i Anderslöv och kan enligt gåvoavtalet med kommunen inte användas på något annat sätt. Men sju miljoner kronor är i minsta laget för en badanläggning som dessutom har stora löpande kostnader, och därför har ingen varit villig att göra investeringen på 31 år.

Nu kan dock något vara i görningen. Ulf Bingsgård säger att ett bad i Anderslöv kommer att finnas med i de budgetdiskussioner för åren 2013-2015 som sätter igång efter nyår. Det finns ingen anledning att vänta längre, menar han.

– Jag har svårt att se att vi kan hantera frågan på något annat sätt. Vi är bundna till löftet som gavs vid donationen och det här är ingen fråga som kommer att försvinna. Det är lika bra att vi tar tag i det istället för att hoppas att folk glömmer bort det, säger Ulf Bingsgård.

Servicechefen Krister Clerselius fick efter ett öppet möte i Anderslöv i somras uppdraget att räkna på vad en badanläggning kan komma att kosta. Av utredningen framgår att det inte byggs så många utomhusanläggningar, men Clerselius hittade en i Norrtälje kommun som stod klar förra sommaren. 25-metersbassängen med fyra banor och vattenrutschkana kostade med omklädningsrum, bastu och café 40 miljoner kronor.

Sju miljoner skulle enligt Krister Clerselius beräkningar bara räcka till en större poolanläggning eller en bassäng på cirka 15 meter.

– Då blir det bara en liten plaskpool, säger Ulf Bingsgård som tror det är mer sannolikt att kommunen skjuter till pengar för att få en rejäl anläggning.

– Vi får ta med det som en post i investeringsbudgeten, och så får vi väga det mot andra investeringar som behöver göras, säger han.

Donationen

1980 donerade Grönby-Anderslöv barnkoloniförening fastigheten Beddinge Lilla 58:47 i Lilla Beddinge och 98 211 kronor till Trelleborgs kommun.
I avtalet mellan föreningen och kommunen förband sig kommunen att fondera pengarna och medlen för en försäljning av fastigheten på ett särskilt konto, i syfte att bygga ett utomhusbad i Anderslöv.
Enligt avtalet bestämmer kommunen själv när utomhusbadet ska byggas.
2005 såldes tomten i Lilla Beddinge för 6,3 miljoner kronor.

Större eller mindre text36 läsare har reagerat på denna artikel

69% är glada

8% är likgiltiga

6% är nyfikna

17% är arga


Hur reagerar du på "Gammalt löfte om bad på väg att infrias"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • noavatar TAM  2 veckor sedan
 • Så kan man också locka väljare...........dyrt tycker jag med en basäng (utomhus)!!  Hur många månader (Veckor) kan man använda den. Lägg ut det till anbud och låt någon privat driva den kanske !! Men investeringen till skolbussar togs bort????
 • noavatar Marcus Cato  2 veckor sedan
 • När krona ställs mot krona i såväl investeringsbudget som driftsbudget återstår  bara torrsimm.  I Anderslöv har de flesta redan SIM-kort.
 • noavatar Maradona  2 veckor sedan
 • Love U Uffe!!
 • noavatar Gäst  2 veckor sedan
 • Vore väldigt kul med en bassäng i Anderslöv. men leker man lite med siffrorna och säger att det kommer 100 personer/dag ifrån allmänheten till badhuset i Trelleborg som har en befolkning på 30.000 personer. Har Anderslöv en befolkning på 1000 personer innebär det 3 badande per dag.
 • noavatar Ingolf  2 veckor sedan
 • Donationen är kristallklar. Det ska gå till ett UTOMHUSBAD i Anderslöv. Hur badet ska se ut finns inga krav på. Det kan vara en rektangulär bassäng. Det kan vara en rund pool. Det kan vara en evighetsåtta. Det kan vara flera små vattensamlingar. Det kan vara hur mycket som helst bara villkoret UTOMHUSBAD i Anderslöv uppfylls. Istället för alla tramsiga inlägg ovan skulle jag med största gläjje se en explosion av kreativa id+eer om hur man ska utveckla ett UTOMHUSBAD i Anderslöv till en riktig turistattraktion. Med flera attraktioner, för lönsamhet av investeringen. Kom igen med konkreta förslag på utformning. 
 • noavatar Marcus Cato  2 veckor sedan
 • Ställ en taxi på torget i Anderslöv, döp taxin till Utomhusbad. Taxin kör badsugna kostnadsfritt till valfritt bad. Blir billigare och mer omväxlande, kristallklart.
Artiklar som berör detta

Byarådet gläds över badlöften

Beslut om bad gick tillbaka för utredning

Mest läst på Anderslöv
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu