Nedläggningar – en snackis i Anderslöv

Text: Jenny Isaksson
Publicerad 25 maj 2011 6.30 Uppdaterad 20 juni 2011 23.35
Större eller mindre text

Anderslöv.
Vad ska hända när Thysells stänger och hur kunde man lägga ner ortens Systembolag? Den ena frågan är aktuell. Den andra har flera år på nacken men lever ändå kvar som snackis i Anderslöv. Ett nytt hot har också seglat upp som ett nytt samtalsämne: att biblioteket ska stänga.

När Trelleborgs Allehanda besöker Anderslöv en eftermiddag i maj är det precis så lugnt som man förväntar sig. En man står och halvsover lutad mot fönsterbläcket till apoteket. Ett par ungdomar väntar på bussen och en och annan bil passerar då och då i sakta mak längs Landsvägen.

Men inne på frisörsalongen mitt emot församlingshemmet är det inte lika stillsamt. Här blandas ljudet från klippande saxar, hårfönar och radions musik med prat, massor av prat. Britt-Marie Lindberg kammar och klipper Ronny Lundin, ordförande för byns företagarförening.

– Jag går hit till Britt-Marie när jag vill ha reda på något, säger han och ger henne ett leende via spegeln framför dem.

Enligt Ronny Lundin är det helt klart framtiden för Thysells lokaler som är det största samtalsämnet i Anderslöv just nu.

– Det är Thysells alla snackar om. Att det är tråkigt och om det inte blir något annat där. Det är ju faran, säger han.

Rykten går om att lagerdelen skulle kunna förvandlas till industrihotell.

– Har man lokaler så kan det finnas någon som vill göra något, säger Ronny Lundin som befarar att möbelvaruhusets stängning kan påverka även ortens matställen.

– De som kör hit kanske äter här och tankar på macken. Det finns många runtomkring som gynnats av Thysells, säger han.

– Vi har ju haft mycket i byn. Post och apotek och Systembolaget. När man har allt ska det inte gå på det hållet att allt försvinner. Jag fattar inte varför de stängde spritbolaget, säger en annan kund och frisören Emelie Rosenqvist menar att byn redan då förlorade många besökare utifrån.

– Folk åker inte hit och handlar. De åker till Skurup istället. Men det positiva är att det öppnat en ny affär här i alla fall.

Den nya affären hon syftar på är Matöppet i Konsums gamla lokaler. En av kunderna här är Jonny Fredriksson som bor i Anderslöv. Han tar upp en ny stängningsoro för Anderslöv.

– De får inte stänga vårt bibliotek. Det är heligt. Men det var ju i och för sig bolaget också och det tog de ändå, säger han.

Oron visar sig vara ett riktigt hot. På biblioteket intill Gästis har bibliotekarien Pernilla Thorsson satt upp tidningsartiklar där det framgår att kulturnämnden lagt stängningen av Anderslövs bibliotek som en av flera faror om man inte får mer pengar till nästa års budget.

– Det är väl förhoppningsvis ett hot. Men folk har kommit in och tyckt att det måste skrivas insändare och göras protestlistor. Många har också frågat vad som händer med mig personligen. Vad jag tycker om det hela säger jag inte. Men jag bryr mig om dem som bor här, säger hon.

Anderslöv

Anderslöv
Invånarantal: cirka 1800.
År 1921 blev Anderslöv municipalsamhälle inom Anderslövs landskommun.
År 1967 gick Anderslövs storkommun upp i Trelleborgs kommun.
Anderslövs kyrka byggdes ursprungligen på 1100-talet men har fått tillbyggnader på 1700- och 1800-talet.
Anderslövs gästis har anor sedan 1500-talet. Förutom byns samlingspunkt har här även varit tingshus och bank.
Sjöwall-Wahlöös bok "Polismördaren" utspelar sig i Anderslöv.


Mest utlånade böcker på biblioteket just nu:
Vuxna: Ett litet snedsprång av Denise Rudberg
Barn: Hur långt når Alfons? av Gunilla Bergström

Finns i Anderslöv:

Vårdcentral
Bibliotek
Apotek
Bank
Brandstation
Familjecentra
Två matbutiker
Tobaksaffär
Två restauranger
Två pizzerior
Bensinstation
Museum
Tre frisörsalonger

Större eller mindre text57 läsare har reagerat på denna artikel

11% är glada

12% är likgiltiga

5% är nyfikna

72% är arga


Hur reagerar du på "Nedläggningar – en snackis i Anderslöv"?
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu