Trelleborg

Ambulansen hittade inte fram till tioåriga Klara

Trelleborg Artikeln publicerades

För ett par veckor sedan drabbades tioåriga Klara, barnbarn till före detta S-politikern Kjell Nilsson i Trelleborg, av ett akut anfall på grund av diabetes. Men ambulanspersonalen hittade inte fram till huset där Klara bor.

– Turligt nog var båda Klaras föräldrar hemma, säger Kjell Nilsson. Annars vet man inte hur det hade gått.

Klara och hennes föräldrar bor i ett hus vid en väg som ännu inte fått de nya gatuadresserna. Huset har bara namn efter närmsta by med ett nummer.

– Ambulansen stannade uppe i byn, eftersom den här adressen inte fanns med i deras system. Grannfrun hjälpte till och sprang upp till byn och berättade för ambulanspersonalen vart de skulle, säger Kjell Nilsson.

Som tur var inträffade det hela dagtid och på sommarhalvåret. I mörkret vintertid hade det kunnat gå betydligt längre tid innan ambulansen kom fram.

– Jag menar att man borde se till att det finns adresser till alla hus, säger Kjell Nilsson. Det är klart att det kostar pengar att uppdatera registren och se till att de alltid är aktuella – men det här handlar om människoliv.

Kjell Nilsson är noga med att poängtera att han inte har någon kritik mot personalen eller tjänstemännen som arbetar med de här frågorna.– Ansvaret är politikernas. De måste se till att det finns resurser nog så att man kan hitta fram med ambulanserna.

Håkan Karrén på Falcks är driftschef på ambulansstationerna i Trelleborg och i Höllviken. Han säger att det är sällan som ambulanspersonalen inte hittar dit de ska.

– Vi arbetar med ett rutsystem och kan hitta fram med x- och y-koordinater i de allra flesta fall, säger han.

Håkan Karrén menar dock att det kan bli problem när det handlar om de gamla adresserna med bynamn och nummer.

– Brevlådorna är ibland inte till någon hjälp. De kan sitta samlade på ett ställe som inte alls visar var huset ligger.

Han menar att den som bor i ett hus med den gamla adressen kan hjälpa till själv.

– Då kan man sätta upp en skylt med numret som syns från vägen.

Håkan Karrén säger att när alla fått de nya adresserna med gatunamn och nummer blir det lättare för ambulanspersonalen att hitta fram.

– Risken för att ambulansen ska komma fel blir mindre, om adresserna är satta på ett korrekt sätt.

I Trelleborg är det fortfarande en del av landsbygden som inte fått de nya adresserna.

– I Vellinge har man kommit en längre bit, säger Håkan Karrén.