Trelleborg

Alver och schamaner på besök

Trelleborg Artikeln publicerades

Alver och schamaner kommer från ovan och visar sig för Barbro Waldemarsdotter. Med sig har de viktiga budskap. Nu visar hon upp sina konstverk på Trelleborgen.

– Schamanerna är enorma. Först blev jag rädd men nu har jag vant mig och de varnar mig alltid innan de kommer, berättar Barbro Waldemarsdotter.

Sedan ett femtontal år tillbaka får hon besök av schamaner och alver som visar sig för henne. Men hon menar att alla egentligen kan se alverna, bara man tar sig tid. Att de visar sig beror på att de har olika budskap till oss tvåbeningar. Den senaste alven som hon tillverkat, såg hon sitta på en sten i Smyge. Alven hänger nu i ett träd tillsammans med andra alver, inne i Trelleborgen. De är detaljerade små konstverk, som till skillnad från schamanerna, är till salu.

– Schamanerna är för mycket av mig själv, så de vill jag behålla, berättar Barbro Waldemarsdotter.

Schamanerna och alverna vittnar om Barbro Waldemarsdotters bakgrund som dockmakare. Vissa av schamanerna har huvud och pälsar från olika djur och några har kranier från fåglar eller kaniner. Material till konstverken får hon bland annat hjälp med av sin bror, som är konservator.

Förutom alver och schamaner, så visas även magiker och fotografier av schamanerna i utomhusmiljö. Linda Christensen har fotograferat och bilderna har främst tagits i Smyge.