Trelleborg

Algerna kan vara framtidens energi

Trelleborg Artikeln publicerades

Är alger lösningen på framtidens energiproblem? Ja, men bara en del av den. Åtminstone om man ska tro talarna under den internationella algkonferens som inleddes i Trelleborg i går.

Alger kan ge både biogas och etanol. Men om det är lönsamt i förhållande till arbetet med att odla alger eller plocka upp alger ur havet är fortfarande till stor del ett frågetecken.

– Det vi vill göra härnäst är att titta på energibalansen. Vi har gjort uppskattningar och de visar att den i alla fall inte är negativ. Sedan måste vi även titta på det ur ekonomiskt perspektiv, sade Emma Risén, doktorand på KTH och en av dagens föredragshållare.

Hon har även gjort beräkningar av tillgången på fintrådiga rödalger längs Trelleborgs kust och vad de kan ge om man gör biogas av dem.

– Det beror på hur mycket man tar upp men om man räknar på 10-30 procent så kan 170 till 500 hushåll bli uppvärmda, säger hon.

Dessutom skulle det minska kvävemängden motsvarande 5-15 procent av den mängd kväve som varje år rinner ut i Östersjön från Trelleborgs kommun.

Även i andra länder pågår projekt och studier liknande dem här i Trelleborg. Michele Stanley från Skottland presenterade ett omfattande projekt längs Skottlands västkust och Nordirland.

– Att förvandla tång till biobränsle är ingen ny idé men nu är det tid att återupptäcka teknologin, säger Michele Stanley som bland annat tittat på möjligheterna att odla tång längs kusten.

Hon tror inte att det är något som kommer att bli jättestort i framtiden. Snarare en annan källa till organiskt material för länder med mycket öar.

– Men det är viktigt med platsvalet för sådana odlingar i förhållande till fiskodlingar och annat, menade hon.