Trelleborg

Algblomning håller sig stilla

Trelleborg Artikeln publicerades

Algblomningen har tilltagit under de senaste dagarnas varma väder. Badsugna kan emellertid känna sig lugna då det än så länge inte finns några tecken på att algerna ska ta sig in till land.

Enligt SMHI ligger ett brett täcke av algblomning bara några kilometer från Trelleborgskusten.

– Det är två arter av alger som vi kan se där. Främst är det den ofarliga Aphanizomenon, men även den giftiga Nodularia spumigena förekommer i en mindre mängd, säger Cia Hultcrantz, oceanograf på SMHI.

Algblomningen är brett utspridd kring Kriegers flak, men enligt marinbiolog Sture Nellbring är det inget Trelleborgarna behöver vara oroliga över.

– Det är ett ganska tunt och stillaliggande lager. Om strömmarna ligger på skulle det kunna ta sig in till kusten på ett par timmar, men det finns inget som tyder på det i dagsläget, förklarar han.

Om algblomningen trots allt skulle lyckas ta sig inåt anser både Hultcrantz och Nellbring att man som badare eller hundägare ska vara försiktig.

– Vi har sett flera fall av hundar som har dött efter att ha druckit vattnet eller slickat på sin blöta päls. Människor kan bli magsjuka och få utslag, säger Sture Nellbring.

Den giftiga algblomningen innehåller ett nervgift och om man drabbas finns det inte mycket man kan göra.

– Men riskerna är ganska små att en vuxen människa skulle dö av det, säger Sture Nellbring.