Trelleborg

Äktenskapet blev aldrig registrerat

Trelleborg Artikeln publicerades

De gifte sig borgerligt den 14 juli. En månad senare fick de av en slump reda på att deras äktenskap inte var registrerat. De fick själva ringa kommunen och tjata under ytterligare en månad innan de var gifta på riktigt.

– Vi fick ju vårt vigselbevis och trodde att allt var lugnt. Men det var det ju inte, säger Daniel Björnkvist.

De gifte sig i Tove Alms föräldrars trädgård den 14 juli. Två dagar senare föddes deras son, Anakin. Det var fullt upp hemma med amning och blöjbyte. Att det inte kom något papper med posten som bekräftade deras vigsel tänkte de inte på. Men så hörde socialtjänsten av sig efter en månad. De ville att paret skulle komma in och bekräfta att Daniel Björnkvist var pappa till barnet.

– Jag blev lite förvånad. Jag hade för mig att jag automatiskt blir registrerad som pappa när vi är gifta, säger han.

Men hos socialtjänsten fick de reda på att de inte alls var gifta utan sambos.

– Det kändes inte bra. Man tänker ju att detta ska kommunen ordna, säger Daniel Björnkvist.

Tove Alm frågade på kommunen vad som hänt och fick höra att ett misstag skett. Deras papper gick inte att hitta. Många mail och telefonsamtal med kommunens personal krävdes för att paret verkligen skulle bli registrerade som gifta. I förra veckan, två månader efter vigsel, fick de till sist hem en bekräftelse på att de var äkta makar.

– Så här kan det ju inte få vara. Om man bortser från den romantiska biten i att gifta sig och ser det rent praktiskt känns detta inte alls bra. Tänk om något hade hänt mig eller Tove. Då hade det blivit problem med arvet. Nu vet jag inte om jag kommer att ha något ärende till Rådhuset igen. Men mitt förtroende för hur saker sköts där är väl inte direkt högt, säger Daniel Björnkvist.

– Jag tänker också att många gifter sig på sommaren. Just dessa månader är det väl extra viktigt att rutinerna fungerar. Att gifta sig är en stor sak för oss. Och så slutar det så här tråkigt, säger Tove Alm.