Trelleborg

Åkessons besök på gymnasiet stoppas

Trelleborg Artikeln publicerades

Söderslättsgymnasiet stoppar SD-ledaren Jimmie Åkessons studiebesök 3 april. Orsaken är, enligt verksamhetschefen Magnus Wikström, att skolan inte känner att de kan garantera elevernas och personalens säkerhet efter att en demonstration mot SD-ledaren börjat organiseras.

- Vi fick en förfrågan för ungefär en månad sedan om vi kunde ta emot Jimmie Åkesson för ett studiebesök och tackade ja, säger Magnus Wikström. Men så, den här veckan, började det dyka upp en diskussion på sociala medier om att stoppa besöket.

Efter diskussioner på skolan och efter att ha fått besked att någon även sökt demonstrationstillstånd vid skolan i samband med besöket av SD-ledaren, fattade skolledningen beslutet att ställa in besöket.

- Det är med stöd i skollagen och arbetsmiljöbestämmelserna, säger Magnus Wikström. Vi känner inte att vi kan garantera personalens och elevernas säkerhet. Det handlar om nästan 2 000 personer.

Mats Hammar är biträdande närpolischef i Trelleborg. Han berättar att det är en privatperson som sökt tillstånd för en demonstration i samband med Jimmie Åkesson besök på Söderslättsgymnasiet.

- Vi har skickat ansökan vidare till kommunen för yttrande, men om besöket är inställt så lär väl demonstrationen inte bli av, säger Mats Hammar.

Hos SD är upprördheten stor över beslutet.

- Jag tycker det är mycket dåligt av skolan och jag är väldigt besviken, säger Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg.

Helmuth Petersén menar att han har svårt att se att elever och personal skulle vara utsatt för någon risk.

- Det är väl i så fall vi inom SD som skulle vara det, säger han. Polisen kan ju hindra demonstranterna att komma in på skolan.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund är också mycket upprörd över beslutet.

- Jag tycker det är illa att man ger efter för odemokratiska grupper på det här sättet. Men om beslutet är fattat så kan vi inte göra något åt det, om vi inte är välkomna kan vi ju inte tvinga oss in.

Bakgrunden till Jimmie Åkessons besök i Trelleborg är att han åker runt i landet och besöker kommuner där Socialdemokraterna är starka. Av programpunkterna återstår nu ett besök i hamnen och vid Trelleborgen samt en middag med partiets medlemmar i Trelleborg.