Trelleborg

Advokat misstänks för knark- och mutbrott

Trelleborg Artikeln publicerades

En Trelleborgsadvokat åtalades på onsdagen vid Ystads tingsrätt misstänkt för försök, alternativt stämpling, till narkotikabrott och mutbrott. Åtalet vilar främst på avlyssnade samtal mellan advokaten och en tidigare dömd brottsling.

Den åtalade advokaten ska enligt åtalet den 15 mars ha begett sig till en ort utanför Trelleborg för att där träffa en tidigare dömd person i syfte att från honom ta emot och därefter inneha 20 gram amfetamin.

Men i åtalet framgår det att polisutredningen inte kan visa om narkotikan slutligen överlämnades eller inte. Däremot har tingsrätten i Malmö dömt den andre mannen för att ha fört narkotikan till en utpekad plats.

Den 26 april slog polisen till och grep advokaten. I samband med detta togs prover för att avslöja om advokaten var narkotikapåverkad eller inte. Proverna kunde inte visa att han brukat något förbjudet preparat.

Åklagaren har genom åtalet gått på linjen att advokaten, som varit offentlig försvarare åt den dömde mannen, velat ta emot, låtit sig utlovas eller begärt narkotikan från sin klient som belöning eller betalning för ett uppdrag.

Narkotikaspanare ska under en tid ha följt efter advokatens bil och även avlyssnat den tidigare dömdes telefon. Och det var i just ett avlyssnat samtal som misstankarna mot advokaten uppstod.

I samtalet säger advokatens tidigare klient till en kamrat att en kvinna har "tjugo gubbar uppstoppat" och att hon skulle lämna det till advokaten. Tjugo gubbar tolkas i utredningen som tjugo gram. Kvinnan har i förhör hävdat att "advokaten" inte är den utpekade advokaten utan en kriminell man som fått smeknamnet för att han suttit i fängelse så mycket.

Den tidigare dömde har i förhör hävdat att han medvetet ljugit om att narkotikan skulle överlämnas till advokaten. Anledningen till lögnen ska ha varit att han var rädd att kvinnan annars själv skulle ha tagit knarket. Nu är det upp till tingsrätten att göra bedömningen om advokaten är skyldig eller oskyldig till de brott han åtalats för.