Trelleborg

55-åring kvar i häkte i väntan på sin dom

Trelleborg Artikeln publicerades

Mannen som stått inför rätta för förberedelse till grov våldtäkt mot barn sitter kvar i häkte i väntan på dom. "Ett klart tecken på en fällande dom", säger mannens försvarare Jörgen Malmunger.

Huvudförhandlingen mot den 55-årige man från Mellansverige som åtalats för förberedelse till grov våldtäkt mot barn hölls på tisdagen en våning upp i Ystads tingsrätt. Klockan nio inleddes förhandlingen då försvararen förklarade att 55-åringen erkänner handlingen, men att rätten skulle vara medveten om att hans klient intellektuellt ligger på en sjuårings nivå.

Åklagare Pehr Ola Pehrsson läste sedan utdrag från det kollegieblock som påträffades när mannen greps. I de osammanhängande anteckningarna nämns det som 55-åringen kallar sitt "pedofilprojekt".

– Jag var stressad. Jag tror inte jag visste vad pedofil var. Jag har hört ordet på tv, stammade mannen fram vid flera tillfällen på olika frågor kring anteckningarna.

När åklagaren frågade vad mannen tänkt göra med barnen svarade han att han skulle "prata med dem och göra mitt projekt i en mörk vrå". Han säger också att han vill umgås med dem och ta dem bland annat på magen. Men mannen kan inte svara på frågan om hur man har sex.

Vet du vad en pedofil är?

– En som går på barn. De använder väl sex. Har kul med barn. Går på barnen närmare.

När mannen skulle förklara att han på ett ställe skrivit "runka" i anteckningarna sa han:

– Det är väl att gå på där bak. Gå på med hela kroppen.

Efter detta avbröt rätten och beslutade att resten av förhöret med mannen skulle ske bakom stängda dörrar med hänvisning till att den åtalade lider av en psykisk störning.

– Hade rätten varit övertygad om mannens oskuld hade han försatts på fri fot, säger Pehr Ola Pehrsson, som yrkade att 55-åringen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård antingen för förberedelse till grov våldtäkt av barn eller för förberedelse till olaga frihetsberövande.

Mannens försvarare yrkade på att åtalet skulle ogillas och att mannen skulle släppas fri med motiveringen att det är straffritt att fantisera.

– Han har inte angripit barnen, trots att han haft möjlighet. Den rättspsykiatriska undersökningen visar dessutom att mannen förmodligen snarare är asexuell än en risk för omgivningen, säger han.

Rätten beslutade att mannen ska stanna kvar i häkte i väntan på sin dom.

– Ett klart tecken på en fällande dom, säger Jörgen Malmunger.