Trelleborg

55-åring dömd till vård efter "pedofilprojekt"

Trelleborg Artikeln publicerades

55-åringen som åtalats för förberedelse till grov våldtäkt mot barn döms istället för förberedelse till olaga frihetsberövande till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Under utredningen mot den 55-årige mannen, som är hemmahörande i Mellansverige, har det framkommit att han lider av en utvecklingsstörning som är så pass allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

Efter ett gräl med mamman åkte 55-åringen den 30 juni söderut. Dagen efter kom han till Trelleborg med syftet att hitta något barn att frihetsberöva och våldföra sig på. I flera dagar drev mannen runt på Fågelbäcksskolan och Östra skolan och planerade det han själv kallade sitt "pedofilprojekt".

Men under den rättspsykiatriska undersökningen har det framkommit att 55-åringen har så pass dålig koll på var olika kroppsdelar sitter på kroppen och vad olika sexuella handlingar betyder att det inte går att styrka om 55-åringen verkligen hade förmåga att fullfölja de planer som han skrivit ner i ett kollegieblock. Därför ogillar tingsrätten åtalspunkten försök till förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Däremot konstaterar tingsrätten att 55-åringen på ett detaljerat och ingående sätt beskrivit sina planer om att frihetsberöva ett barn. Den utvecklingsstörde mannen har bland annat köpt kniv, spännband, snören och silvertejp vilket anses som tillräckliga bevis för att han ska fällas för åklagarens alternativa åtalspunkt, förberedelse till olaga frihetsberövande.

Tingsrätten anser efter slutsatsen i det rättspsykiatriska utlåtandet att 55-åringen är i behov av rättspsykiatrisk vård. Eftersom det finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag bestämmer tingsrätten att vården ska innefatta särskild utskrivningsprövning.