Trelleborg

19-åring frias från mordbrand i sin lägenhet

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Tonåringen åtalades för att ha tänt eld på lägenheten han delade med sin familj i östra Trelleborg. Men nu frias han av Ystads tingsrätt – bland annat eftersom det finns en hotbild mot honom.

Enligt domen började 19-åringen den 30 augusti att bråka med sitt ena syskon, som också bodde i lägenheten. Under natten till den 31 augusti började det brinna i ett förråd i ett av sovrummen. Övriga delar av lägenheten fick rökskador.

Åklagaren menade att 19-åringen tänt eld inne i lägenheten eftersom han var arg på sitt syskon. Någon hade också flyttat flera av hans saker, bland annat pass, kläder och betyg, till en tvättstuga utanför lägenheten. Det framstår som ”märkligt och besvärande” för 19-åringen, skriver rätten.

Försvaret tryckte i stället på att det finns en hotbild mot tonåringen. Han blev bland annat beskjuten i augusti i år och hade skyddsväst när han greps efter branden. De kläder han hade på sig då bar inte heller några spår efter brandrök eller liknande.

Ystads tingsrätt skriver i sitt domslut att det inte finns några säkra uppgifter om att 19-åringen befunnit sig i lägenheten under natten. Och trots att det, enligt rätten, är mycket som talar för att branden har samband med 19-åringen går det inte att utesluta att andra personer anlagt den. Han frias därför.

Han fälls emellertid för skadegörelse efter att ha krossat en dörr och en fönsterruta i lägenheten, i samband med bråket med sitt syskon.

Mannen döms även för flera andra brott. Bland annat för en misshandel inne på Valengallerian då en annan ung man sa till 19-åringen eftersom han kom med olämpliga kommentarer till hans väninnor. Det slutade med att 19-åringen tog tag i den andra mannen och slog honom flera gånger i huvudet.

Han döms även för övergrepp i rättssak, ofredande och hot mot tjänsteman.

Trots sin unga ålder har 19-åringen flera domar bakom sig, bland annat för rån, rattfylleri och narkotikabrott. Tingsrätten skriver i sin dom att 19-åringen har ett stort vårdbehov och att det finns behov av att bryta en fortsatt negativ utveckling. Han döms därför till ungdomsvård. Han ska även betala skadestånd dels till den misshandlade mannen, dels till Trelleborgshem.