Trelleborg

18 flyktingbarn försvunna från transitboenden

Trelleborg Artikeln publicerades

Ensamkommande flyktingbarn och ungdomar avviker från boenden av rädsla för att skickas tillbaka till hemlandet. Det säger de som driver transitboendena i Trelleborgs kommun. Totalt har 18 barn försvunnit därifrån i år.

Siffran kommer från sociala resursförvaltningen i Malmö. På boendena i Trelleborg vet man mycket lite om de barn som försvinner innan de hinner söka asyl. Däremot tror man att vissa barn avviker av rädsla för att skickas tillbaka.

– Ungdomarna sticker för att de har fått besked om att de ska utvisas. De väntar inte till själva utvisningsdagen, utan försvinner innan, säger Betim Jahiri, verksamhetschef på Beddinge transit och Dalköpinge transit.

Han ser allvarligt på försvinnandena. Inget av barnen har kommit tillbaka. På boendena vet man inte vad som hänt eller om de är kvar i Sverige men man tror att de håller sig gömda.

Även om många av ungdomarna mår dåligt sedan tidigare är det inte anledningen till att de försvinner, enligt Betim Jahiri. Det är istället att de fått negativt besked av Migrationsverket. Enligt honom har man på boendet ansvar för ungdomarna så länge de är där. Försvinner de lämnas ärendet över till polis och socialtjänst.

På Åbygårdens transitboende avvek en pojke men kom sedan tillbaka självmant. Han har nu skickats tillbaka till Malta där han först sökte asyl. Enligt Håkan Nyman, chef på Åbygårdens transitboende, lämnade han boendet för att han trivdes så bra i Sverige och så gärna ville vara kvar.

– Majoriteten av ungdomarna är Dublinärenden, det är största anledningen till försvinnandena, säger Håkan Nyman.

Dublinärenden syftar på Dublinförordningen, som innebär att flyktingar skickas tillbaka till det land de kom till först. Ofta har de sökt asyl i andra länder som Italien eller Spanien men fått avslag och söker nu asyl i Sverige. Ett speciellt samarbete mellan EU-länderna gör att Migrationsverket kan se att barnet har varit i ett annat land först. Då skickas barnet tillbaka till det landet.

Den andra hälften försvunna barn vet myndigheterna mindre om. Enligt Lene Cordes på sociala resursförvaltningen i Malmö, är det barn som inte hunnit söka asyl i Sverige och som kan vara på väg till något annat land för att göra det, till exempel Norge. När de barnen hittas får de komma till ett transitboende, i väntan på att Migrationsverket ska identifiera dem. Men enligt Lene Cordes hinner barnen försvinna från boendet innan de varit hos Migrationsverket. De rymmer eftersom de tänkt söka asyl i ett annat land.

Håkan Nyman på Åbygården förklarar att transitboendenas uppgift är att skapa trygghet på boendet.

– Alla barnen har också en god man, som fungerar som en ställföreträdande förälder. Om någon försvinner åker vi givetvis ut och letar efter den. Vi gör polisanmälan, kontaktar sociala resursförvaltningen och ungdomens gode man. Om vi får tag i dem gör vi allt för att försöka övertala dem att komma tillbaka, säger Håkan Nyman.

Han berättar att de inte kan göra så mycket mer efter att de lämnat över ärendet till polis och socialtjänst. På boendet arbetar man aktivt för att förebygga att barn och ungdomar försvinner från boendet genom att ge dem en så bra och trygg vardag som möjligt. Men eftersom det är frivillig vård kan man inte hindra dem från att gå därifrån.

– Det känns inte alls bra att de försvinner och vi inte vet vad som händer med dem. Vi ser jäkligt allvarligt på det här, säger Betim Jahiri.