Trelleborg

15 varslade på Metso Minerals

Trelleborg Artikeln publicerades

Varselvågen fortsätter i Trelleborg. 15 anställda på Metso Minerals riskerar nu uppsägning. "Vi måste anpassa vår kostym efter intäkterna", säger platschefen Richard Stevenson.

Sju tjänstemän och åtta kollektivanställda är varslade på Metso Minerals. Anledningen är den vikande konjunkturen och företagets minskade orderingång. All personal informerades i måndags och enligt Richard Stevenson kom beskedet inte som någon överraskning för de anställda.

- De tog det bra. I och med att den globala ekonomin är så tydlig var det inte direkt oväntat. Sen undrar naturligtvis alla vem som drabbas, säger Stevenson.

Några förhandlingar har ännu inte inletts då företaget först vill få en överblick över den befintliga personalstyrkan. - Vi är inne i en fas där vi kommer att se över all inhyrd personal och konsulter och se om vi kan ersätta dem med fast personal, säger Richard Stevenson.

Jan-Inge Olsson, ordförande för IF metalls Metsoklubb i Trelleborg, har ett tydligt mål när det kommer till förhandlingarna.

- Inte en enda ska behöva gå ofrivilligt. Många har kommit upp till åren och vi vill gärna få till avtalspensioner och omflyttningar inom företaget, säger han. Totalt arbetar 219 personer på Metso Minerals i Trelleborg. Förhoppningen är nu att varslet på 15 personer ska vara tillräckligt.

- Vår ambitionen är att inte varsla fler gånger. Men i dag går det inte att lova någonting, säger platschefen Richard Stevenson.

Enligt statistik från arbetsförmedlingen låg det förra veckan varsel på cirka 15o personer i Trelleborgs kommun. Varslet på Metso ökar på denna siffra med ytterligare 15 personer. Enligt Carl-Axel Sandén, chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg, är det främst företag inom byggbranschen och tillverkningsindustrin som drabbas av varsel. Till skillnad från till exempel den skånska kommunen Åstorp är Trelleborg dock förskonade från större varsel.

- Vi har en del varsel men många av dem är mindre. Vi har få stora och fler små i stället, säger Sandén.