Trelleborg

15-åring döms för väpnat rån

Trelleborg/Malmö Artikeln publicerades
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

En 15-årig trelleborgare döms till ungdomsvård för att ha rånat en butik tillsammans med en tre år äldre kumpan. Ytterligare en person döms för medhjälp.

Iklädda rånarluvor och beväpnade med en kolsyrepistol steg de båda ungdomarna en januarikväll i år in i en av Malmös närbutiker. Det ensamma butiksbiträdet chockades när han ställdes inför vad som såg ut att vara ett skarpt vapen.

Bytet blev drygt 2 000 kronor i kontanter samt ett paket cigaretter.

Polisen lyckades senare gripa två misstänkta för dådet och tingsrätten har nu dömt dem till ungdomsvård. Den yngste av dem är hemmahörande i Trelleborg och var blott 15 år gammal när brottet begicks. Om det i stället hade varit fullvuxna gärningsmän skulle straffvärdet i stället ha varit 2,5 år i fängelse.

I förhör har de båda rånarna hävdat att de handlat under hot, men tingsrätten bedömde att det inte fanns något bevis för påståendet. Den som ska ha tvingat dem, en 18-åring från Vellinge, nekade till anklagelsen. I och med att det var han som försåg dem med vapnet och luvorna dömdes denne dock till två månaders fängelse och skyddstillsyn för medhjälp till rån.

Åklagaren ville även ha en fjärde person dömd, för anstiftan av rån, men denne friades helt av tingsrätten.