TFF

Tränare längtar efter att pusta ut

TFF Artikeln publicerades

Kval eller degradering? Det är frågan för TFF. Svaret kommer på lördag.– Adrenalinet pumpar. Man vill ju bara att det ska sluta med en happy ending, att man kan sätta sig i omklädningsrummet den 11 november och bara pusta ut, säger Anders Grimberg.

Dagen efter 0–0 mot Hammarby åkte TFF-truppen tåg hem från huvudstaden. I dag, onsdag, har laget fått ledigt. Två träningspass återstår, ett på torsdag och ett på fredag, innan ödesmatchen mot Degerfors hemma på lördag.

– Man kan inte vara hundraprocentigt nöjd över resultatet mot Hammarby. Hade vi fått in det mål vi var ute efter hade vi varit klara för kval nu, säger Anders Grimberg.

I stället ställs allt på sin spets i superettans sista omgång. Vinner TFF mot Degerfors blir det kval. Det kan bli kval även vid oavgjort och förlust förutsatt att Värnamo tappar poäng borta mot BP.

– Jag är väldigt optimistisk och ser fram emot matchen. Det var bra stämning bland grabbarna på tåget hem, det var bra humör, och de känns fräscha i kropparna.

Vad kommer ni att lägga fokus på under de två återstående träningspassen?

– Vi kommer att jobba utifrån olika scenarior som kan uppstå, till exempel om vi skulle vara tvungna att forcera under de sista tio till femton minuterna. Vi kommer att underhålla vårt goda försvarsspel, och även titta på vårt anfallsspel.

Ont knä ska inte störa

TFF störs i nuläget inte av några skador och avstängningar. Kristian Haynes gick av med fem minuter kvar mot Hammarby på grund av känningar i sitt knä, inget som dock ska hindra en start på lördag.

– Han kände lite orörlighet i sitt onda knä, han hade kunnat spela vidare. Men vi har en viktig match kvar, säger Anders Grimberg.

TFF-tränaren har en lång spelarkarriär bakom sig. Han har bland annat spelat 426 A-lagsmatcher för TFF mellan 1982 och 1992, vilket placerar honom på fjärde plats i klubbens maratontabell. Under den tiden var han med och kvalade upp TFF till allsvenskan första gången, 1984.

Han talar mycket om karisma och pondus, om att hitta rätt anspänningsnivå till viktiga matcher.

– Det gäller att spelarna verkligen ser fram emot matchen, att de skapar sig bilder, att de tar med sig en god känsla, att man inte blir räddhågsen av sig, att ha modet att våga göra misstag. Det är den karaktären jag vill ha på mina spelare.

Hur hittar man rätt anspänningsnivå?

– Det är mycket individuellt. Till vissa spelare handlar det om att dämpa snacket, att få dem att vara avslappnade. Jag och Hannu (Sirviö) försöker förmedla hur förbannat kul det är att spela såna här matcher.

Två avstängda i Degerfors

Till TFF:s fördel talar att laget är i bra form, att laget har tagit sju poäng och bara släppt in ett mål på de tre senaste matcherna. Dessutom har man kreative mittfältaren Zoran Jovanovic tillbaka i laget på lördag.

I Degerfors saknas bäste målskytten Peter Samuelsson (varningsavstängd) och högerbacken Jonas Olsson (utvisad senast).

– Vet inte hur mycket fokus man ska lägga på det. De har ju andra spelare att kasta in, säger Grimberg diplomatiskt.

Har ni pratat mycket om vilken motståndare ni helst vill möta i ett kval?

– Nej, vi kommer kanske att göra det. Men det är svårt. Det handlar inte om att styra ett resultat till något, det går inte. Vi spelar ju för att vinna matchen, det är det handlar om.

Vinner TFF på lördag är kvalplatsen klar – mot antingen Lund eller BK Forward från Örebro.

I så fall väntar två tuffa kvalmöten nästa vecka. Först därefter kan TFF-tränaren pusta ut.