TFF

TFF vände till seger

TFF Artikeln publicerades

En kollektiv suck kunde anas över Vångavallen när Barnabas satte TFF:s segermål i den 88:e minuten. TFF vann den kvalfyllda kampen mot bottenkollegan Assyriska med 3–2 i superettan. – När vi låg under med 2–1 visste jag inte hur vi skulle vända, men det är härligt att ha killar med moralisk resning i vårt prekära läge, säger TFF-tränaren Anders Grimberg.

De är inte så många, men de har det svårt – TFF-fansen. På söndagen slets de mellan hopp och förtvivlan i 94 minuter, mellan finlir och uselt försvarsspel.

TFF började matchen riktigt, riktigt piggt. Vad sägs om följande kavalkad:

• Efter fem minuter sköt Thiago i stolpen efter en blixtrande omställning signerad planens offensive kung Kristian Haynes.

• I den åttonde minuten serverar Haynes Zoran Jovanovic som rullar bollen mellan benen på Assyriska målvakt Robin Malmkvist.

• Minuten senare skarvar Barnbas bollen i ribbans underkant.

– Vi spelar mycket bra första kvarten, aggressivt och har bra kontroll. Då kunde vi gjort ett mål till, säger Grimberg.

Men det gjorde TFF inte. Istället började Assyriska vinna boll och briljera med sitt passningsspel. Följdriktigt så kvitterade man efter ett kanonskott av De Souza i den 16:e minuten. Förvisso en bra träff, men en bättre uppvärmd Viktor Noring kunde möjligen ha räddat projektilen.

Därefter var det bara ett lag på plan resten av första halvlek. Assyriska radade upp ett pärlband av klara chanser och speciellt TFF:s högersida ”blödde”.

– TFF fick en mental kollaps när vi kvitterade. Därefter skulle vi stänga matchen, säger Assyriskas tränare Azrudin Valentic.

Men i pausvilan snackade TFF igenom bristerna.

– Vi ville få stopp på uppspelen från deras vänstersida och vi lyckades bra med det, men när de tog ledningen igen måste jag erkänna att jag inte riktigt visste hur vi skulle kunna vända matchen, säger Grimberg.

Assyriskas mål kom i den 64:e minuten efter att TFF skänkt bort bollen till Nahir Besara som fick gott om tid att sikta in sig i Norings högra hörn. Det var för övrigt försvarsspelet som var den svaga länken i TFF. Tveksamheter mellan mittbackarna Tuomo Turunen och Johan Nilsson Guiomar och en hel del usla uppspel av desamma skapade oro bakåt. Och som nämnt utnyttjade Assyriska Tobias Mattssons ringrost på högerbacken.

Då såg det mörkt ut, men TFF repade mod. Grimberg satsade offensivt och bytte in snabbe Andreas Grahm och det blev succé. Knappt var dojorna snörade förrän han uppfattade ett pass från Kristian Haynes. Grahm störtade mot bollen och ett missförstånd i Assyriskas försvar ställde Gram helt fri i den 81:e minuten. Tomt mål och 2–2.

– Grahm var riktigt spelsugen så det var ett lyckat byte. Därefter fick vi energi och gav järnet resten av matchen, säger Grimberg.

Nog så riktigt. Flera farliga hörnor kunde ha resulterat i ett ledningsmål, men det dröjde till den 88:e minuten då Barnabas kunde stöta in bollen efter att Jovanovic passat bollen snett bakåt.

– Så enormt gott. Vi tror på det vi gör, vi fyllde på med folk framåt och fick utdelning. Tur förtjänar man heter det, mot Varberg hade vi marginalerna emot oss, nu hade vi dem med oss, säger Grimberg.

– Assyriska spelade grannare fotboll än vad vi gjorde, men det är inte alltid den som segrar. I dag tog jag hellre segern än snygg fotboll, säger Grimberg.

Men då glömde han nog den frejdiga fotboll som TFF upp visade upp första kvarten.

I övrigt att notera är att Jonathan Asp bars ut på bår med en misstänkt hjärnskakning efter 35 minuter efter att ha fått en boll i ansiktet.

Nu väntar två veckors uppehåll i serien innan TFF ska ta sig an Jönköping borta den 16 september. Fortfarande är läget prekärt för TFF, men man är nu bara en poäng efter Assyriska i alla fall.