TFF

Plötsligt i hetluften

TFF Artikeln publicerades

TFF har fått en tuff start på säsongen. Mitt i alla motgångar har assisterande tränaren Hannu Sirviö tillfälligt fått ta över huvudansvaret för laget. Idag kräver alla vinst när Värnamo kommer till Vångavallen.

TFF har det motigt. Laget har bara vunnit en av åtta matcher i superettan och är på negativ kvalplats.

Mitt i alla motgångar blev Alf Westerberg sjukskriven av privata skäl. Assisterande tränaren Hannu Sirviö fick hastigt huvudansvaret.

Enligt plan ska Alf Westerberg vara tillbaka till matchen mot Landskrona Bois, torsdagen 7 juni.

Men i dagens match mot Värnamo gör Hannu Sirviö sin fjärde match som huvudansvarig coach.

En roll han inte var beredd på för ett par veckor sedan.

Hur är det att vara ansvarig för laget?

– Man startar ju säsongen med vissa förutsättningar, och jag var ju assisterande tränare, det är klart att det blev lite plötsligt och överraskande att jag skulle ta över för en kort tid.

– Samtidigt gjorde jag och Alf tillsammans en färdriktning i vintras över olika modeller som skulle ta oss igenom denna säsong, jag har fortsatt jobba efter den, det är i sig inte så dramatiskt.

Har det varit svårt att vara huvudtränare när det kom så plötsligt?

– Jag har ju inte vänt upp och ner på något utan försökt förvalta det jag och Alf jobbat med tillsammans tidigare. Det har inte varit dramatiskt varken för mig eller spelarna. I skarpt läge har jag inte möjlighet att bolla med Alf nu, utan få stå för besluten själv. Men jag har känt starkt stöd från spelarna.

– Skillnaden är att jag som assisterande sluppit mediebevakning och inte behövt vara med på sponsorträffar utan bara kunnat koncentrera mig på spelarna. De uppgifterna är inte betungande men jag är inte van vid dem.

Hur har du försökt påverka laget?

– Det jag fått ta beslut om själv är laguttagningarna. Till exempel gav jag Thiago chansen mot Brage och Varberg. Jag ville ge Zlatan (Azinovic) energi i kampen om målvaktskampen, och gav honom chansen mot Varberg. Men det är något jag och Alf har pratat om tidigare, att det blev nu var att det kändes som rätt tidpunkt.

– Det är beslut som jag kunde ha fått kritik för om det inte slagit väl ut. Jag har inte velat ändra sättet vi spelar på, det handlar mer om vilka spelartyper jag valt till matcherna.

Har du och Alf Westerberg samma tränarfilosofi?

– Vi är väldigt olika personer och vi sa i vintras när vi började vårt samarbete att ett plus ett inte ska bli två utan tre. Samarbetet ska generera något nytt. Vi tycker inte lika om allt och jag tycker att Alf varit lyhörd för vad jag har sagt. Men vi är överens om många grundbultar, som att vi vill spela med en fyrbackslinje med ett zonspel, och i stort ett zonspelande lag.

Hur är stämningen i laget?

– Jag måste säga att den är god. Det är ingen som gnäller. Alla försöker bidra och göra det bästa av situationen. Vi är skadedrabbade men jag lägger fokus på de som är tillgängliga. Vi har bra engagemang på träningarna.

Hur ser du på matchen mot Värnamo?

– Värnamo är klart bättre än tabelläget. Ifjol tycker jag att Värnamo var ett av de lagen som spelade bäst fotboll av alla i superettan. De har fått en tuff start och inte vunnit ännu men i superettan vill jag inte definiera lag som bottenlag eller topplag, alla matcher i superettan är tuffa, säger Hannu Sirviö.

Det vet TFF, om inte tidigare, så nu.